Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gula torget blir vitt

Det gula Stortorget i Östersund kommer inte ens att bli ett år gammalt, nu målas stenarna vita.

– Vi måste leva upp till begreppet Vinterstaden, säger miljö- och samhällsnämndens ordförande Göte Murén (S).

Den 23 oktober ifjol invigdes det nya Stortorget med grå skiffer i mitten och gula stenar runt om med värmeslingor under. Ombyggnaden som tog 14 månader kostade kommunen 39 miljoner kronor.

Uppvärmningen har gjort att torget lyst gult i vinter, vilket rimmar illa med Östersunds epitet som Vinterstaden.

– Därför har vi beslutat att måla de gula stenarna vita, så att man ska få den rätta vinterkänslan inte bara när det är vinter utan även under resten av året, säger Göte Murén.

• Men den vita marmorfärgen tillverkas bara i Italien, och den är dyr. Tror du att kommuninvånarna kommer att acceptera den totala ommålningskostnaden på 15 miljoner kronor?

– Ja. För det blir så vackert. Det är ju malen Carraramarmor i färgen, säger Göte Murén och pekar på den provyta som redan målats.

Men skattebetalarna kan slippa delar av kostnaderna, om Göte Muréns sparförslag vinner gehör i kommunfullmäktige 28 april. Det är:

• Storsjöbadet blir ett kallbadhus, förutom barnbassängen. Beräknad besparing 1,5 miljoner kronor per år.

• Planerna på en Multiarena skotas. I stället byggs en miniarena i den redan befintliga Z-hallen. Det ger 2,7 miljoner kronor i engångsbesparing och 1,2 miljoner kronor i lägre driftkostnad per år.

Moderaten Pär Jönsson, vice ordförande i miljö- och samhällsnämnden, var till en början kritisk till ”Vita torget” som det redan kallas men bidrog sedan aktivt till att förslaget enhälligt röstades igenom i kommunstyrelsen nu 30 mars.

– Om man blandar ljuset av alla färger så lyser det vitt. Det gäller även de politiska kulörerna, säger han.

Pär Jönsson, Göte Murén och de övriga i Östersunds kommunledning kommer idag mellan klockan 12 och 14 att finnas på Stortorget, vid entrén till Storsjöteatern, för att berätta mer om ommålningen.

Den som vill kan själv få vitmåla en av de gula stenarna. Torgmålningen, med tre lager vit färg, ska ske i maj.

Det väntar ett penningpris till den som kommer närmast när det gäller att gissa hur många liter av den specialimporterade marmorfärgen som kommer att användas.

Papperet med angivet antal liter och centiliter, namn, adress, telefonnummer och eventuell e-postadress lämnas i Storsjöteaterns kassa.

Vinnaren tillkännages på nationaldagen 6 juni i samband med invigningen av Vita torget.