Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guld mot grön i SM-finalens målvaktskamp

Stefan Liv har samlat SM-guld, utmärkelser och rutin.
Jonas Gustavsson har inget av det där. Ännu.

Annons

– Han älskar den här utmaningen. Han lyfter sig ytterligare ett snäpp när han möter namnkunniga motståndare, säger Färjestads målvaktstränare Erik Granqvist.

Det är den tiden på året när målvakterna står i rampljusets skarpa sken.

Den som kliver fram nu och gör de avgörande räddningarna kan dessutom sola sig i guldglans.

Stefan Liv har gjort det tidigare. I fjol tog han sitt andra SM-guld när han ledde HV71 till finalseger och belönades med Guldpucken som den bäste spelaren i svensk ishockey.

har fått smeknamnet ”Monstret” för sin rekordform under slutspelet. Han vann målvaktsligan i grundserien och satte både slutspels- och elitserierekord när han höll nollan i drygt fyra timmar i kvarts- och semifinalspel.

– För mig har det ingen betydelse nu, det är historia. Nu är det helt nya förutsättningar och man börjar om från noll.

Grön i finalsammanhang

SM-final är något nytt för 24-åringen som fått sitt genombrott i år, hans andra säsong i Färjestad efter flytten från allsvenska AIK. Bakom lyftet ligger stenhårt jobb tillsammans med målvaktstränaren Erik Granqvist. De ägnar mycket tid åt videogranskning för att hålla koll på vad som går att förbättra både i Gustavssons spel och i Färjestads försvarsspel. De kör hårt med fysövningar och mental träning vid sidan av all isträning.

– Backar man tillbaka en fem-sex år så kanske jag var lite slöare, men jag har alltid var en sån som kör hundra procent på träningarna. De senaste tre-fyra åren har jag varit ännu mer ambitiös och stannat kvar efter träningen för att verkligen försöka utvecklas ännu mer. Det känns som det har börjat ge resultat nu och jag har insett att ska man utvecklas så är det hårt jobb som krävs. Man kan inte leva på någon gammal talang, säger Gustavsson till TT.

SM-guld redan 2004, men hans stora lyft kom säsongen 2006–2007 i Detroits farmarlag. Den säsongen gav ingen plats i NHL, men han utvecklades både som målvakt och människa.

Liv, som har ännu bättre statistik nu än i fjolårets guldslutspel, känner sin motståndare sedan de var på läger tillsammans med Granqvist i Luleå i somras.

– Det är härliga killar och det ska bli kul att möta honom i final.

– Han är stor, rörlig och har en jäkla instinkt. Han ger aldrig upp och tävlar på varje puck. Jag vet inte om han har några svagheter, det skulle väl vara att han är ganska ny. Det kanske kan vara en svaghet.

Så då var vi där igen. Rutinen:

– Det är klart att det kan vara en fördel för mig. Men som han spelar med sitt självförtroende just nu så gäller det för mig att spela jäkligt bra om vi ska vinna det här, säger Liv. (TT)