Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guld till Göran Andersson i VM

Östersunds Atletklubb fick förra veckan ett guld i bänkpress när styrkelyfts-VM för veteraner avgjordes i Florida.

– Mitt första VM, så det känns riktigt bra, säger Göran Andersson.

Annons

I somras gick han in som storfavorit i EM och var där starkast i både knäböj och marklyft – men efter att ha missat ut sig helt i bänkpress blev EM:et ändå inte någon fullständig succé.

Förra veckans VM i Florida blev en fin revansch.

Göran slog sin värste konkurrent Steven Green i favoritgrenen bänkpress där Göran klarade 220. Guldet där följdes upp av en andraplats i totalen.

– Skönt att få slå Green i bänkpress. Green är ju en legend inom styrkelyftningen, en gång i tiden klarade han över 1000 kilo totalt.

Nu stannade Green på 770 totalt (bänkpress, knäböj och marklyft) vilket var 70 kilo mer än Göran.

Nu satsar Göran närmast på "vanliga" SM i bänkpress i januari där han tar upp kampen med de yngre lyftarna.

– Jag har klarat 240 på träning men på SM siktar jag på 260 kilo, så mycket mer går det att lyfta när man bara kör bänkpress och inte de andra grenarna. Man kan använda en hårdare tröja då, det gör cirka 20 kilo, säger Göran.

Hur långt kan det räcka?

– Medalj är ingen omöjlighet. Det finns två killar som står i en klass för sig, de pressar över 300 kilo, men där bakom är det ganska öppet, säger Göran.

Göran tävlar i klassen över 120 kilo för killar i åldern 60-69 år – i samma åldersklass men i 93-kilosklassen blev klubbkamraten Kari Mattila (68 år) fyra på totalresultatet 582,5.