Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Guldet klart för Lit Eriksson

Lit gjorde det.

– Alla har spelat grymt bra, säger Kristian Lindström efter 9–5 mot Storbritannien i finalen av Universiaden i Italien.

Universiadens curlingturnering på herrsidan blev en svensdominerad historia. Lit vann åtta av nio matcher i grundspelet, man vann semifinalen mot Norge och även finalen.

Gemensamt för nästan alla segermatcher är att Lit varit det klart bättre laget. Detta trots att årets turnering rent nivåmässigt kanske är den bästa i Universiadens historia.

– Nivån har varit fantastisk bra.

Finalen mot Storbritannien klarades av på ett smärtfritt sätt. Efter en trea i den sjätte omgången, ryckte Sverige fram till 7–2. Därefter var matchen i praktiken avgjord.

Segern tillhör lagets finare skalper. Kristian Lindström i laget berättade tidigare i veckan att de rankar tävlingen något över den JVM-titel laget tog 2011.

– Efter OS, VM och EM är Universiaden det största att vinna. Det är som ett VM för spelare mellan 18 och 28 år.

Är det något speciellt som fungerat i ert spel?

– Det har mycket handlat om snacket mellan oss i laget. Alla har verkligen satt sina stenar. Den här känslan var det länge sedan vi hade.

Nu väntar två veckors vila innan det blir en ny utlandsresa. Då väntar den tredje sista Europatourtävlingen i Skottland.

Kanske, kanske kan guldet även ge genklang även ekonomiskt. Förre coachen Kenneth Lindström hoppas det, men har inte särskilt stor tro på en förändring.

– Trots alla framgångar som vi haft genom åren är det fortfarande väldigt svårt att få stöd. Egentligen är det ännu svårare på sponsormarknaden än tidigare.

Är du besviken på det svala intresset?

– Ja, vi är besvikna. När vi pratar med företag säger de att de vill satsa på framgångsrika lag och att Lit heller aldrig är på hemmaplan och spelar. Men då har de inte läst tidningarna. Är det något lag som har framgångar är det vi.

Kenneth Lindström är i det sammanhanget inte så lite avundsjuk på curlingen i Skottland och Kanada. Där är sporten oerhört stor.

– Curling drar fullsatta hallar i Kanada. Det är flera tusen åskådare varje gång det är stortävling. Det är obegripligt för oss svenskar, men i Kanada är curlingen större än ishockey.