Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gulliksson kritiserar TV4:s val av manlig kock

Programmet "Sveriges mästerkock" är en matlagningstävling i TV4 där de tävlandes bidrag bedöms av en jury – som uteslutande består av män. När Per Morberg meddelade att han skulle sluta ersattes han med en ny man. Ett beslut som får kritik av matprofilen Fia Gulliksson.

Annons

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook skriver hon att kanalen verkligen hade chansen att ersätta Per Morberg med en matkunnig kvinna, i stället för att ta in en ny man – Anders Dahlbom. Fia Gulliksson radar upp en lång lista på kvinnliga kockar som hon hellre vill se i programmet: Lisa Förare Winbladh, Ulrika Brydling, Karolina Sparring med flera. Listan avslutas med hennes eget namn.

Varför har du skrivit det här inlägget?

– Därför att jag skulle vilja se lite mer dynamik i juryn. I samhället i stort är vi olika kön och åldrar och det finns så många duktiga tjejer därute. Det blir en roligare dialog om det är en social och kulturell mångfald.

– TV4 indikerar nu att det är män och gubbar som är bäst på att bedöma. Jag tror att det är otroligt viktigt att visa att också kvinnor kan vara bedömare och experter. Och någonstans tycker jag att media har ett ansvar.

I en intervju med Expressen/GT säger Clara Ytterborn, producent för "Sveriges mästerkock", att hon förstår att mansdominansen ifrågasätts. Men hon menar att personer av båda könen har testats för jobbet och att det handlar om kompetens, inte kön.

Syns kvinnliga kockar för lite i tv?

– Jag tycker att det är för få som lyfts fram. Det är så många som är så otroligt duktiga, jag vet 50 kvinnor som skulle vara bra bedömare. Men det är tuffare för kvinnor som vågar sticka ut, säger Fia Gulliksson.

Hade du själv velat vara med i juryn?

– Hade jag blivit tillfrågad hade jag absolut svarat ja.

Fia Gulliksson menar att det är bevisat rent genetiskt att den kvinnliga smakpaletten är mer förfinad än mäns. Kvinnor är med andra ord duktiga på smak.

– Det viktigaste är inte rättviseperspektivet, utan det handlar om mångfald och dynamik. Det är upp till oss kvinnor att bevisa oss, men då måste vi fan få chansen.

Fia Gulliksson är programledare i P1:s program "Meny" och står bland annat bakom restaurangen Jazzköket i Östersund.