Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gult garn – då spinner Arga Stickaren av lycka

Hon gör det när hon åker bil, på bussen, under fikarasten på jobbet, när hon lyssnar på ljudbok och när hon ser på tv. Fyra till fem timmar per dag lägger hon i snitt på sin absolut största hobby – stickningen.

Annons

ÖP besöker Kamilla Svanlund i hennes lägenhet på Frösön – en plats som präglas av hennes specialintresse. I vardagsrummet står spinnrocken fager och grann. I det gröna glasskåpet i samma rum ligger massor av garnnystan i olika färger och i hallen finns en stor korg packad med påbörjade stickprojekt.

Intresset för stickning har hon haft så länge hon kan minnas.

– Jag har i princip alltid gillat handarbete och lärde mig att sticka av min ingifta faster då jag var 6 år gammal.

Kamilla är 27 år och kallar sig för "Stickerska". I fem år har hon bloggat under olika namn. I dag heter bloggen "Arga Stickaren" och ligger under huvudsajten Tidningen Hemslöjd.

Varför "Arga Stickaren"?

– Jag har skrivit en del debattinlägg om upphovsrättsliga problem inom hantverksbranschen och kan nog uppfattas som arg av vissa.

Kamilla ritar nästan alla stickmönster själv. Mönstren lägger hon ut på bloggen och det finns de som har skrivit ut stickbeskrivningarna och sålt dem vidare. Äganderätten av hemslöjdsförlagor och mönster är, enligt Kamilla, problematisk.

– Jag brukar jämföra det med fotografering. Om jag hittar en fin bild på nätet skulle jag aldrig skriva ut den och sälja den vidare. Samma sak gäller för stickmönster.

I snitt stickar Kamilla mellan fem och sex timmar per dag. På helgerna kan det bli uppåt tio timmar. Och har hon inte stickningen nära till hands blir hon rastlös.

– Jag har massor av påbörjade projekt och väljer det som jag för stunden känner för att sticka på. Min otålighet hänger inte riktigt ihop med mitt stora intresse och därför gör jag mest grejer som går fort, som vantar, sockor och sjalar.

Garnet som Kamilla använder har hon antingen spunnit själv eller inhandlat i någon lokal garnbutik.

– Jag har lite svårt för det här fenomenet att beställa garn på nätet. Jag förstår det såklart för det är billigare att köpa från någon grossist men jag vill kunna känna på kvaliteten och lukta på garnet.

Det är en kostsam hobby hon har. Garnet till sockorna som hon för tillfället stickar på kostar runt 200 kronor och tidsåtgången för att få de klara är runt 16 timmar.

Och enligt Kamilla blir man knappast heller rik på att blogga om sitt handarbete.

– Det finns inga pengar i hantverksbloggar jämfört med vad det gör i livsstilsbloggar.

Ändå har Kamilla runt 300 läsare om dagen på "Arga Stickaren" och vid årsskiftet drog hon igång ett projekt på bloggen.

– Jag kallar det för Stickutmaningen 2013 och innebär att jag lägger ut en sporrande uppgift till läsarna en gång i månaden. Nu senast kallade jag utmaningen "Fel färg", och man ska då sticka i en färg som man egentligen inte gillar.

På frågan om hon skulle vilja livnära sig på sitt handarbete svarar hon tudelat.

– Drömmen vore såklart att kunna försörja sig på handarbete men samtidigt är det bra som jag har det nu – på hobbynivå.

Många tänker inte på att upphovsrätten gäller inom handarbete och tror att man kan skriva ut mönster hur som helst för att sedan sälja de vidare.

Annons