Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gun Carlsson

Gun Carlsson, född Öst, Lit, har avlidit i en ålder av 88 år och fem månader. Hennes närmaste är dottern Lola, dotterdottern Lena, systern Anna med söner Thomas och Claes samt brorsonen Roland med familjer.

Gun föddes i Husås, Lit 1925, som dotter till Selma, född Östman, och Anton Öst. Hon blev sin hembygd trogen hela sitt liv och den by där hon växte upp, Husås, förblev alltid i hennes tankar. Hon gifte sig med Carl, "Calle", 1944 och den älskade dottern Lola föddes 1945.

Gun och Calle köpte en gård i Husås där de skapade ett oerhört vackert hem där mängder med gäster förekom genom åren. Gun var utöver hemmets dagliga frågor mycket intresserad av och kunnig i handarbeten – speciellt virkning och stickning. Matlagning och bakning var några andra stora specialiteter.

Förutom dessa intressen var det auktioner som upptog en stor del av Guns verksamma tid. Det var ett riktigt familjeföretag med pappa Anton som kassör och Gun som sekreterare med maken Calle som den oöverträffade och legendariske auktionisten – med sina otaliga historier och sin ständigt pågående svada. Auktionerna var väldigt populära och drog stor publik under alla år som de pågick.

Calle avled hastigt och oväntat 1994. Därefter bodde Gun kvar på gården i Husås i sex år innan hon flyttade till centrala Lit och en fin lägenhet. I den älskade lägenheten kom Gun att bo kvar i elva år.

Ett av Guns stora intressen var det jamska språket. Varje vecka ringde hon in till radioprogrammet som leddes av språkexperten Bo Oscarsson från Aspås. Gun blev även inbjuden till programmet för att medverka "live".

Guns stora intresse för historia och hembygden visades bland annat i hennes stora uppsättning av egenhändigt gjorda klippböcker, cirka 30 stycken. Den första från 1954 och den senaste frän cirka 2005. De skildrar ett samhälle i stark förändring, något som Gun deltog i, bevakade och oförtröttligt dokumenterade.

Ohälsa gjorde att Gun så småningom flyttade till Häradsgården i Lit. Där kom hon att trivas mycket bra med en fantastiskt kompetent och omtänksam personal som på alla sätt gjorde ett enastående jobb. Gun var alltid på glatt humör och kände sig verkligen hemma på alla sätt.

Dottern Lola besökte Gun flera gånger i veckan – ofta tillsammans med Guns syster Anna. Gun somnade efter en lunginflammation in lugnt och helt odramatiskt. Den av så många så älskade Gun fick en värdig och fin avslutning av ett strävsamt och mycket aktivt liv.

Gun lämnar oss i stor saknad men med många glada minnen bevarade.

Anna Holmberg