Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gungor och karuseller i politiken

Man tar igen på gungorna det man förlorat på karusell­erna.

Tänker på uttrycket när det samma dag dimper ner en bra nyhet och en dålig, och som båda är utslag av både bra och dålig politik.

Först till gungorna. Ny statistik från SCB visar att vi har förhållandevis få långtidsarbetslösa i Sverige. Vi är ett av de tre länder som har lägst andel långtidsarbetslösa jämfört med EU-snittet. Särskilt bra är resultatet för långtidsarbetslösa unga svenskar. Bra att regeringen inte hoppar av gungan och skippar arbetslinjen. Men så kommer karusellerna och därmed minusposterna.Totalt kommer 5 000 personer att ha utförsäkrats två gånger vid årsskiftet.

Detta till följd av regeringens sjukregler som infördes 2008. Två gånger? Ja, de har aldrig kommit i arbete som det var tänkt efter den första rehabiliteringen.

Så vad ska dessa 5000 personer nu ta sig till? För sjuka för att arbeta, för friska för att få ersättning. Nu är det dags för regeringen att kliva av karusellen och höra sig för hur de mår, de dubbelt drabbade, av både svår sjukdom och konstiga regler.

Nog blir man yr av både gungor och karuseller och av politik och prat och pengar som inte finns, och pengar som finns men alltid går till annat och prestige och allt vad det nu är och kan vara som får livet att snurra lite för mycket. Särskilt utanför nöjesfältet.