Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunillas källarfynd smyckar nya Wargen

Örnar, falkar, skator, måsar och papegojor stirrar ut från sina glasmontrar, ungefär lika förvånade som råttorna och katterna i skåpet intill.

I nästa rum ligger hundratals ägg, allt från struts till kolibri. Nattfjärilar inglasade i små lådor. Krumma skelett av katt och hare. Och så de lätt motbjudande glasburkarna med djur i sprit – grodor, ormar, fiskar, tarmkanalen på fåglar – och ett kofoster, stort som en fågelunge.

Gunilla Samberg är entusiastisk när hon går runt bland de stora glasskåpen, låser upp och botaniserar bland den stora naturaliesamlingen i källarvåningen på Wargentinsskolan i Östersund.

– Det ska bli otroligt kul att få lyfta fram åtminstone delar av de här samlingarna. Det är både konst och undervisningsmaterial på samma gång, kulturhistoria som är värd att få en nutida publik.

Från sina långa år i mörkret nere i källarvåningen kommer delar ur samlingarna att ingå i den konstnärliga utsmyckningen när den pågående utbyggnaden av Wargentin och Östersunds nya gymnasium blir klar i omgångar fram till 2015.

I konkurrens med 90 andra sökande fick Gunilla i somras uppdraget att med hjälp av en budget på 1,6 miljoner piffa upp skolans nya lokaler på ett meningsfullt sätt. Från kommunens sida fanns ett uttalat önskemål om att lyfta fram just naturaliesamlingen.

– Det passar mig utmärkt, jag har varit lärare i naturvetenskapliga ämnen innan jag övergick till att arbeta som konstnär. En grundidé jag presenterat är att placera ut glasade lådor med fynd ur källarens samlingar.

Gunilla räknar med att även göra egna konstverk som blandas upp med djuren från källaren. En annan tanke är att peppra en vägg i det nya biblioteket med citat på plåtar av aluminium:

– Det kan vara ord att ta med sig eller fundera kring, passar bra för unga gymnasister som gärna funderar kring livsfrågorna, säger Gunilla, som också tänker skruva upp ordspråk med olika bakgrund i det uppehållsrum som finns utanför.

På samma sätt funderar hon på att spränga in citat i stenläggningen på den mer slutna innergård som nu bildas mellan skolbyggnaden och Sporthallen. Kanske som citaten av Strindberg på delar av Drottninggatan i Stockholm.

– Vi får se, jag har inte löst allt än.

Tidigare har hon jobbat som konstnärlig ledare och utvecklare hos landstinget i Västerbotten och bland annat genomfört flera konstprojekt där.