Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar Hassmund

Gunnar föddes i byn Hassmundhult, Kinnarumma församling, Elvsborgs län.

Han växte upp med sju syskon och hade svår luftrörskatarr som senare ledde till astma. Han genomgick sjuårig skola med varannandagsläsning och efter konfirmationen fick han arbete på herrkonfektionsfabrik. Astman blev svårare och som 20-åring sökte sig Gunnar till Åre för lindring av astman som botades på tre månader.

Han sökte arbete i trakten och fick anställning vid kraftverksbygget vid Järpströmmen 1943 där timpenningen var 1,65 konor mot en vanlig arbetares 1 krona i timmen. Det blev arbete vid KMV-montörerna när första turbinsnäckan skulle provtryckas. Gunnar blev kvar i driften vid Järpströmmens kraftverk till pensioneringen 1987.

År 1950 gifte han sig med Karin Bill från Hålland och fick två flickor i äktenskapet, Kristina och Eivor. På fritiden byggde Gunnar med hjälp av Karins morbror, Anders Eriksson, fyra sportstugor på Sönnestvallens fäbodvall för uthyrning. 1978 byggde makarna en pensionärslägenhet på Karins hemgård i Hålland som såldes tio år senare då paret renoverade släktgården, Oppgården, med anor från 1550-talet.

Gunnar bodde kvar där som änkeman till 1993. År 2005 flyttade han till Järpen, " staden mellan broarna" som han kallade platsen.

Gunnar var mycket kulturellt intresserad, han skrev bland annat en bok om Järpströmmens kraftverk, "En vattenrallares memoarer" där Kallsjögruppen gick in med bygdemedel för tryckningen. Gunnar skrev insändare i ortens tidningar, han skapade ett stenmonument över författaren Lars Molin, dikter med mera.Han tyckte om att resa och som medlem i SPF blev det många utlands- och Sverigeresor. Han var många år sekreterare i SPF Västjämtland.

Gunnar hade stor humor, var trivsam i sällskapslivet, en duktig berättare och var en älskad far.

Närmast sörjande är döttrarna Kristina och Eivor med familjer, fyra barnbarn och sju barnbarnsbarn samt övrig släkt och många vänner.

Familjen