Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gunnar vann kampen om andraplatsen

Det blev en hyfsat jämn omröstning till andraplatsen på riksdagslistan då Gunnar Sandberg vann mot Kalle Olsson med 79-61. Sedan blev det ett misslyckat kuppförsök.

Solklar etta på listan inför riksdagsvalet blev som väntat Anna-Caren Sätherberg från Åre när S-kongressen samlades i helgen.

Inför omröstningen om andraplatsen talade sig många unga varma för Kalle Olsson trots att valberedningens förslag var Gunnar Sandberg som sedan tidigare sitter i riksdagen.

Också Gunnar Sandberg hade supportrar, bland annat från Krokom, Brunflo och framför allt i Ted Persson som presenterade sig som fackligt engagerad snickare med LO-förankring.

Det var två helt olika bilder som målades upp i talarstolen. Av Kalle Olsson som ung, verbal och samhällsengagerad med potential att locka nya väljare mot Gunnar Sandberg som folklig, erfaren, en person som kan visa väljarna att Socialdemokraterna är ett arbetarparti och därför kan locka de traditionella väljarna.

I den slutna omröstningen blev ställningen 79 till Sandberg och 61 till Olsson. Vilket betyder att Gunnar Sandberg hamnar på andra plats på listan och Kalle Olsson på en fjärde plats.

Östersunds arbetarkommun som hade Kalle Olsson som sin favorit försökte plötsligt lansera Kata Nilsson, 21, som nytt tredjenamn med den slutna omröstningen avgjordes till valberedningens fördel, Lena Bäckelin.

Också om platserna till regionfullmäktige som ersätter landstingsvalet, blev det kamp precis som tippat.

Ann-Marie Johansson valdes ohotad som första namn men om andraplatsen blev det omröstning.

Valberedningens förslag Anders Frimert fick minst antal röster (21 stycken) mot Bengt Bergqvist som vann med 78 stycken. Marie Nordén som sitter i riksdagen och som ville ha platsen fick 41 röster.

Sista ordet är sagt först när valet i höst är över. Väljarna har makten genom kryssning. Så nu väntar personvalskampanjer både för Gunnar Sandberg och Kalle Olsson.

– Ja, man måste ju, säger Gunnar Sandberg direkt efter vinsten när han kramats och grattas av flera partikamrater.

– Men man är ju inte sådan som person. Man är uppfostrad att man ska vara nöjd, ja, allas lika värde. Varför ska man då säga att man är bättre än någon annan? Men jag är en tävlingsmänniska och utmanas man då taggar man upp ännu mer och använder sig ännu mer av det sociala nätverket.