Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustafsson känner sig fortfarande trygg i Tre Kronor-röran

Två spelare är redan borta från VM. Ytterligare två dras med skador.
Lägg därtill den oväntade strafförlusten mot Lettland i måndags. VM kunde ha börjat bättre för Tre Kronor.

Annons

– Vi har ingen panik, säger förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson.

Det är bara tre år sedan som förbundskaptenen var hyllad efter guldorgien med OS-seger och VM-seger inom loppet av tre månader.

Under de första dagarna i Bern har Gustafsson varit pressad, stressad och irriterad i umgänget med media. På tisdagen var han i stället lugn, analytisk och bjöd till och med på ett och annat skratt.

Han är bekymrad över skadorna, men säger att det inte känns hopplöst:

– Nej, det gör det absolut inte, men det är klart att det inte är någon bra situation att tidigt i turneringen ha tre-fyra man som är tveksamma, säger Gustafsson.

I stället för att leda Tre Kronors isträning valde han att ta sig tid till att svara på medias frågor. Isaktiviteterna överlät han till sina assistenter Roger Rönnberg och Anders Eldebrink tillsammans med lagledaren Mats Näslund och målvaktstränaren Thomas Högberg.

Sedan tidigare har forwarden Joel Lundqvist skickats hem på grund av skada.

Till råga på allt elände förlorade Tre Kronor för första gången en mästerskapsmatch mot Lettland.

– Stukat är fel att säga, men de flesta är inte nöjda med sina insatser och alla vet att de kan bättre och att vi kan spela bättre som lag. Man ser att alla brinner och vill göra bättre ifrån sig.

Efter två tappade poäng mot Lettland blir USA-matchen extra viktig. Förlust där och Tre Kronor riskerar att gå in i mellangruppspelet med endast en poäng.

– Det gäller ju att vara topp fyra där och då är det en bit kvar.

Han har fått en hel del kritik för att Linus Omark inte fick lägga en av straffarna mot Lettland. När det kommer upp tänder han till:

– Är han självklar? Han har lagt en kanonstraff som blev historisk i en träningslandskamp. Det var jättebra. Men vad säger det, betyder det att man är given straffläggare varje gång? Vi har många andra bra straffläggare i det här laget också.

– Vi gör inga ändringar i dagsläget. Vi har ingen panik, säger Gustafsson.

Mer läsning

Annons