Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Gruts illustrationer gav andraplats i europeisk designtävling

23 illustrationer på 23 dagar, det var vad Gustav Grut fick göra när han tackade ja till att illustrera United Stage Artists artistkatalog för två år sedan.

 Nu kan han, Pontus Sillrén och Karl-Magnus Boske stoltsera med ett andrapris i European design awards.

Egentligen hade Gustav lagt det här med att rita på hyllan, men så hörde Pontus Sillrén på United Stage av sig och berättade om en idé som han och formgivaren Karl-Magnus Boske hade: en artistkatalog som skulle påminna om ett uppslagsverk från 1800-talet där bilderna skulle likna gamla etsningar.

Gustav skickade några skisser som både Pontus Sillrén och Karl-Magnus Boske gillade. Sedan var det bara att sätta i gång.

– Jag hade 23 illustrationer som skulle göras på ungefär lika många dagar. Det var en arbetstakt som jag inte alls var van vid. Det blev intensivt, men bland det roligaste jag har gjort, säger Gustav Grut.

Artistkatalogen blev så bra att den först vann tredjepris i svenska designpriset 2011 och nu senast andrapris i European design award i Helsingfors i kategorin product catalogue.

Gustav har ritat konstant sedan han var sju år. Efter Konst och design på Palmcrantz läste han konst på Wiks folkhögskola i Uppsala.

Förutom att teckna ligger vårdyrket honom varmt om hjärtat och Gustav funderade ett tag på att utbilda sig till läkare eller psykolog.

Efter uppdraget för United Stage bestämde han sig för att satsa på illustrerandet, men han fortsätter även att jobba inom vården.

För ett år sedan fick han jobb på ett gruppboende i Östersund och flyttade hem från Uppsala.

Nu använder han all tid som han inte jobbar där till att ta på sig frilansuppdrag eller att rita för sig själv.

– Jag trivs jättebra här. Och kanske att Östersund har bidragit till min kreativa nytändning. Man behöver lugn och det finns det verkligen här, säger Gustav.

Förutom att han illustrerar till Storsjöyrans tidning, som kommer i samband med Yran, håller Gustav på med en serie. Även den tillsammans med Pontus Sillrén.

– Den är ganska speciell. Det är satir över vita män som anser att de är kränkta av samhället, berättar Gustav Grut.