Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Kape Lindqvist på Galleri Mono

Att tonåringar under någon period tycker föräldrarna är både mossiga och hopplöst förlegade är nästan en naturlag.
Åtminstone ät det en fas som kan vara rejält jobbig - för båda parter, såklart.

Men de flesta av oss hittar så småningom också en balans där båda förstår varandra.

För i grunden älskar ju barn och föräldrar varandra.

Och det var en utgångspunkt för musikern och konstnären Gustav Kape Lindqvist när han kläckte den briljanta idén till utställningen "Livstid" som öppnar på Galleri Mono på söndagen - Mors Dag...

– Jag insåg att det här skulle kunna vara ett spännande underlag för en utställning, så jag frågade två andra graffitimålare i stan om de ville bjuda in sina mammor att också göra bilder.

Och alla tackade ja snabbt. Petter Erlandssons mamma Anna är yrkesverksam konstnär och filmare, Gustavs mamma Britta Hedström är lärare i Lugnvik och Henrik Ljusberg som driver galleriet och butiken Urbn Arts fick med sig mamma Marlen.

– En första tanke var att jämföra moderns och sonens tavlor för att se om det fanns likheter och skillnader, men sedan blev det så roligt att åtminstone jag och min mamma har gjort målningar ihop också, berättar Gustav.

Alla tre mammorna är påtagligt glada över att ha blivit inbjudna, det är en kärlekshandling och ett erkännande, eftersom tonårstiden för några av dem var påfrestande:

– Hon tvingade ut mig med stålborste så vi båda kunde gnugga bort graffiti jag gjort, såklart jag inte var så glad åt det då, skrattar Gustav.

– Jag var dessutom ensam mamma och hade ingen att rådgöra med. Det var inte alltid så lätt. Men att få göra den här utställningen känns oerhört bra, ler Britta.

Hon har också med sig en inramad lapp där Gustav förklarar sin kärlek till mamma och att han förstår hennes situation.

Också Marlen och Henrik har uppenbart haft sina duster under tonårstiden, men kan i dag skratta åt sådant som då var ilska eller mindre glada miner.

Petter Erlandsson är upptagen med skoljobb och kan inte delta när utställningen öppnar, men mamma Anna tycker inte tonårstiden var särskilt jobbig:

– Däremot är jag lite nervös för att jag inte ska få upp hans grejor så att han blir nöjd, han är så himla noga, skrattar hon.

Det gäller bland annat en klasisk lura-ögat-bild där Anna i helfigur betraktar en barnteckning av Petter, där han ber mamma att komma och leka:

– Det handlar om millimetrar och jag vill inte göra fel.

Under ett ventilationsrör har Petter målat ytterligare en bild som lurar ögat. Och Kape har gjort smarta sprayade bilder som den dubbeltydiga Mambo.

• Galleri Mono söndag 25 maj 12.00