Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustavsbergsbacken och Ladängen kan byggas samman

De två skidbackarna på Östberget på Frösön – Gustavsbergsbacken och Ladängen – kan byggas samman. Men frågan ska utredas vidare i Östersunds kommun.

I veckan godkände kultur- och fritidsnämnden i Östersunds kommun den rapport som har utrett sammanbyggnaden av Gustavsbergsbacken och Ladängen.

I rapporten finns det fyra alternativ på hur sammanbyggnaden skulle kunna se ut.

– Vi tog inte ställning till något av förslagen. Vi behöver titta på en helhet när det gäller Östberget, säger Karin Thomasson (MP), ordförande i nämnden, och tillägger att det kan finnas en konflikt mellan utbyggnad av backarna och kulturmiljön i området.

– Vi i nämnden tyckte att det var en jättebra rapport. Alternativ 1 är kanske mest intressant ur ett skidåkarperspektiv, säger Thomasson.

• I alternativ 1 finns en förlängning av bygelliften i Gustavsbergsbacken med en smalare bro över bergets ravin samt en ny nedfart söder om Gustavsbergsbacken. Beräknad investeringskostnad: 15 miljoner kronor.

• Alternativ 2 handlar om att göra en ihopbyggnad av backarna på toppen av berget med två smalare broar, en för uppfart och en för nedfart.

Kostnad: 11,3 miljoner.

• Alternativ 3 har en sittlift till toppen vid Gustavsbergsbacken samt en ny nedfart bredvid samma backe.

Kostnad: 23,8 miljoner.

• Alternativ 4 föreslår en förlängning av Gustavsbergsbacken och dess bygellift med en bred bro över bergets ravin, för upp- och nedfart.

Kostnad: 16,7 miljoner.

Ambitionen är alltså att backarna ska "sättas ihop"?

– Ambitionen är att man ska kunna ta sig emellan på ett smidigt sätt, säger Karin Thomasson.

Det finns inget tidsperspektiv på när sammanlänkningen kan vara ett faktum, men det är ett prioriterat ärende för nämnden.

– Det ligger tvåa på vår lista efter satsningen på skidstadion, säger Thomasson.

Hon säger att frågan behöver utredas mer och att fler förvaltningar måste blandas in, och även aktörer som slalomklubben.

– Berget är en fantastisk tillgång, som vi måste hantera varsamt.

Under nämndens möte togs även ett förslag från en privatperson upp, som handlar om att skapa ett barnområde för skid- och pulkaåkning vid Ladängen.

– Vi tar med oss det. Men vårt förslag är att ha ett barnområde vid toppen av berget, säger Karin Thomasson.