Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GW möter Sture Bergwall i tv

I kväll sänder SVT en avslöjande dokumentär om Säters vård av Thomas Quick.

Gäster i studion: Leif GW Persson – och Sture Bergwall.

– Äntligen får jag skaka tass med honom, säger han till DT.

Kvällens "Veckans brott" blir något extra.

Bland annat kommer dokumentären "Kvinnan bakom Thomas Quick", av journalisten Dan Josefsson, att visas.

Efter sändningen blir det debatt i SVT:s studio. Gästerna: professor Leif GW Persson – och Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick. Han har fått permission från Säters sjukhus och var tillsammans med en vårdare på väg ned till Stockholm när DT nådde honom.

– Det ska bli bra. Äntligen får jag skaka tass med honom, kan jag känna, säger Sture Bergwall om att få träffa Leif GW Persson.

Professorn var tidig med att kritisera Quick-utredningen och hävdade att Bergwall inte var skyldig till de mord han dömdes för. I dag har Bergwall friats från alla domar.

– Han har varit med och varit kritisk i så många, många år. Nu möts vi med något slags facit i hand, säger Bergwall.

Dessutom finns justitierådet Göran Lambertz på plats i debattstudion. I sin roll som dåvarande justitiekansler fann han att inga fel begåtts i utredningarna. Han har även i efterhand försvarat domarna mot Thomas Quick. För detta har han kraftigt kritiserats.

– Jag kommer inte att prata med karln. Varför ska jag prata med en rättshaverist? säger Sture Bergwall.

I Dan Josefssons dokumentär "Kvinnan bakom Thomas Quick" pekas rättspsykiatrin på Säters sjukhus ut som avgörande i Quickhärvan. Genom att använda dold kamera visar han också hur flera av de anställda på Säter var kopplade till psykoanalytikern Margit Norell – som trodde på teorin om bortträngda minnen, något som förkastats av experter sedan 1990-talet, enligt dokumentären.

– Säter var sektliknande verksamhet. Polis och åklagare drogs på väldigt tidigt stadium in i det här sekttänkandet. I dokumentären får vi möta människor som berättar hur det var inne på Säter och hur det gick till när polis och åklagare blev lurade. Jag tror att alla som funderat på hur den märkliga Quick-skandalen kunde ske kommer att känna en aha-upplevelse, säger Dan Josefsson till Expressen.

Sture Bergwall:

– Jag har inget annat budskap än det som pågått i fem år: att jag är oskyldigt dömd. Och jag ska visa på varför det skedde, och framför allt hur det kunde ske. Jag är väldigt tacksam över att den här dokumentären har gjorts, säger han.

Artikeln kommer från DT.se

Jesper Eriksson
023-936 14
jesper.eriksson@dt.se