Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymen går ihop mot dopning: Nej tack!

För ett år sedan tog gymen i Östersund ställning.

De säger gemensamt nej mot dopning.

– Det viktigaste är att jobba förebyggande, att arbeta med information och att personalen är utbildad är A och O, säger Andreas Forss.

Det är nu lite mer än ett år sedan gymen i länet träffades för första gången för att börja samarbeta mot dopning. Från då till nu har de bland annat träffats ungefär en gång i månaden och diskuterat dopningsfrågan. Det är totalt ett 50-tal friskvårds- och träningsanläggningar i länet som är med.

Nyligen hade de en utbildningsdag för all anställd personal. Utbildningsdagen är också en viktig del för att träningsanläggningen ska bli diplomerad enligt Prodis, ett nationellt nätverk mot dopning. Förutom det krävs det att gymen uppfyller ett antal kriterier som; kontinuerlig utbildning av personalen, att det anslås i anläggningen att de tar ställning emot dopning, att det finns med i medlemsavtal samt att det finns en handlingsplan och dopningspolicy och att man samarbetar med polisen.

– Det här är att ta ställning för ren träning. Att arbeta mot dopning och vara med i ett sådant här samarbete tycker jag är en självklarhet, säger Andreas Forss, vd på Sportsgym i Östersund och gymens företrädare i arbetsgruppen "100% Ren hårdträning".

Andreas berättar att just nu ligger de i fasen att träningsanläggningar ska diplomeras och först ut är Sportsgym.

– Förhoppningen är att de flesta ska diplomeras under våren. Efter det blir det ett löpande arbete med träffar och utbildningar och hitta samarbete med grannlän.

Ett annat resultat av samarbetet mellan gymen är när någon döms för dopningsbrott. Personen i fråga stängs då ute från alla träningsanläggningar som är anslutna till projektet "100% Ren hårdträning" under två år.

– Det tar bättre om fler är med, men det är viktigt att säga att vi inte är ute och jagar. Allt det här handlar mycket om det förebyggande arbetet och sprida informationen om riskerna samt att personalen föregår med gott exempel. Det är såklart ett krav vi har på vår personal.

Är dopningen ett problem på gymen i stan?

– Nej jag upplever det inte som ett problem utan det har väl belysts mer nu och polisen sätter resurser på det. Men nu när man sätter sig in i det så ser man att det är ett ökat samhällsproblem.

Linda Nyberg, på Gym24, berättar att de aldrig tvekade om att gå med i det här samarbetet.

– Vi har pratat om det tidigare, men har inte riktigt vetat vad man kan göra som ensamt gym. Det här samarbetet är jättebra och bra att vi kan byta erfarenheter.

Ett av Gym24:s problem är att gymet ofta är obemannat många timmar då det är öppet dygnet runt.

– Det är en svårighet. För de som dopar sig dras nog lätt till nyckelgym, men det gäller att vara lyhörd och lyssna på medlemmarna, säger Linda.

--------------------------------

100% Ren hårdträning

I höstas gick Jämtlands län med i Prodis som är ett nationellt nätverk mot dopning. Regionalt innebär det bland annat att polisen, gymen/träningsanläggningarna, Jämtland/Härjedalens idrottsförbund, kommunerna och landstinget samarbetar genom att utbilda och förebygga bruket av Anabola Androgena Steroider. Projektet i Jämtlands län heter "100% Ren hårdträning" och arbetet samordnas av Regionförbundet Jämtlands län.

Artikeln är tidigare publicerad i 100% Östersund