Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieelever blåsta på undervisning

Omotiverad praktik och frivilliga lektioner gör att elever på en av Östersunds privata gymnasieskolor går miste om upp till 453 lagstadgade undervisningstimmar, enligt Skolinspektionen.

Annons

Skolinspektionen har granskat verksamheten på en av Östersunds privata gymnasieskolor och ger den skarp kritik på flera områden.

Den mest graverande bristen är att eleverna på skolan går miste om upp till 25 procent av den undervisning som skolan enligt lag är skyldiga att ge dem. I stället skickas de ut på långa praktikperioder som ofta saknar anknytning till programmen de läser.

Detta trots att arbetsplatsförlagt lärande, som det kallas, normalt sett inte ska användas i högskoleförberedande utbildningar som gymnasiet bedriver.

Sammanlagt går 138 timmar av den lagstadgade undervisningstiden åt till sådan praktik under elevernas skolgång medan ytterligare 315 timmar försvinner till så kallad "frivillig studietid" där elevernas närvaro är under 10 procent.

För en elev på de högskoleförberedande programmen betyder det att den går miste om 453 undervisningstimmar och upp till 315 timmar på yrkesutbildningarna, enligt Skolverket, som nu beordrar skolan att börja ge eleverna den undervisning de har rätt till.

Annan kritik som myndigheten framför till den privata skolan är att rektorns auktoritet ständigt undergrävs av att personal och föräldrar vänder sig direkt till bolagsstyrelsen. Att elevers betyg har ändrats i skolans system utan att det signerats eller angetts någon orsak.

I övrigt så påpekas det att skolan saknar både ordningsregler och dokumentation av sitt kvalitetsarbete.

Senast den 18 september skulle bristerna ha åtgärdats av skolan.