Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieelever i utbyte med Kalifornien

Jämtlands Gymnasium, har ett utbyte med en skola i Kalifornien. Varje år får elever chansen att söka en annorlunda upplevelse på andra sidan jorden.

Utbytesprojektet bygger på att tre till fyra elever från Rim of The World High School, besöker Östersund och Jämtlands Gymnasium under tre veckor, de deltar även i undervisningen. Därefter följer tre eller fyra elever från Östersund, med dem tillbaka till Kalifornien i tre veckor.

– Under sin vistelse i Kalifornien deltar våra elever i deras undervisning, har en praktikvecka på en närliggande verkstad samt deltar i ett antal arrangerade studiebesök. I fjol besöktes bland annat colleget UTI, i Rancho Cocamonga, berättar Kjell-Åke Skoog, rektor på Jämtlands Gymnasium.

Utbytet med de amerikanska, elever från Rim of The World High School, har nu pågått i snart nio år Det är nyttigt med dessa amerikanska besökare för eleverna i Östersund, de blir då tvungna att praktisera det engelska språket på hemmaplan.

– På måndagen var det verktygslära på schemat och då på engelska som är bra, säger läraren Lennart Olsson.

Det är svårt att jämföra deras utbildningssystem med det svenska, deras gymnasium är ett mellanting av ett högstadium och en gymnasieskola. De har cirka 45 minuter per dag en dag i veckan på fordonslinjen. Det kan beskrivas som en del hade fritt valt arbete i grundskolan.

Dave Meijid, är en av de amerikanska lärarna som varit hit till Östersund 12 gånger nio gånger med elever.

– Det är oerhört bra att visa dessa elever vad som finns ute i världen och de får en ordentlig ögonöppnare, ett intryck som sitter i hela livet, säger Dave Meijid.

– Jag tycker det här otroligt att man kan ha sitt favoritämne flera dagar i veckan, så är det inte hemma hos oss, säger Patricia Steck. Vi har även kört traktor och fått prova på olika saker till exempel svetsning här på skolan, fortsätter Patricia.

Patricia är intresserad av landskapsvård och skolan som hon går på har många olika inriktningar. De är så många elever där att de har ett treskift på skolan. Det finns elever där från fyra på morgonen till midnatt i olika kurser.

– Det verkar vara lite läskigt, att åka bort till andra sidan av jorden, säger Sajla Dunfjell, Änge, som vill bli lastbilschaufför efter skolan.

Alla elever som går ut i vår har minst ett jobb som väntar på sig och 95 procent har fast jobb inom 2 år efter avslutad utbildning.

– Skulle man vara intresserad att söka sig utanför länet har man säkert ett jobb inom en vecka och då kan man välja lönen eller platsen själv på en ingångslön mellan 25-30 000 kronor i månaden, säger Kjell-Åke Skoog.

– Det är roligt att se hur skolan därborta anpassar sig efter våra rutiner som att införa fika och äta tårta eller ha öppet hus som vi ska ha den 14 april, avslutar Kjell-Åke Skoog.