Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieförbundet organiserar om efter kritik

Skolinspektionen slog ner på hur gymnasieförbundet var organiserat. Nu har förbundet gjort ändringar för att följa lagen.

Det var förra hösten som Jämtlands Gymnasieförbund fick hård kritik från Skolinspektionen. Varken vuxenutbildningen eller Elevhälsan var organiserade enligt nya skollagen.

Det handlade bland annat om att en kommun inte får köpa in en tjänst från en annan offentlig aktör, exempelvis gymnasieförbundet, och samtidigt vara huvudman.

Östersunds kommun ville fortsätta ha kvar det gamla upplägget och protesterade genom ett brev till utbildningsdepartementet.

Men nu har gymnasieförbundet böjt sig för kraven från Skolinspektionen.

När det gäller vuxenutbildningen har man löst det genom att två av förbundets kommuner – Bräcke och Ragunda – har skrivit över huvudmannaskapet på förbundet. I Krokom och Östersund har man däremot delar av huvudmannaskapet själva och andra delar på förbundet.

När det gäller Elevhälsan har Jämtlands Gymnasium sedan 1 juli elevhälsa i egen regi.

– Det är samma verksamhet som vi har haft förut, men med Jämtlands Gymnasium som arbetsgivare, säger Anton Waara (S), ordförande i direktionen för Jämtlands Gymnasieförbund.

Kommer Skolinspektionen att vara nöjd med det här upplägget?

– Det kommer de att vara, säger Anton Waara.

Läs mer:

Kommun protesterar mot skollagen (30 september 2014)

JGY måste rätta felen i organisationen (8 september 2014)

Komvux och Elevhälsan olagliga (7 september 2014)