Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasieförbundet tvingas spara 24 miljoner

Jämtlands gymnasieförbund måste spara 10 miljoner i år. Totalt ska 56 heltidstjänster bort. Konsekvensen kan bli större klasser.

Under två år ska Jämtlands gymnasium spara in 24 miljoner kronor. Nyligen varslades 96 visstidsanställda och 16 fast anställda om uppsägning.
– En del kommer att återanställas i höst. Vissa obehöriga lärare varslas varje år. Neddragningarna blir på totalt 56 heltidstjänster, säger Mikael Cederberg, förbundschef Jämtlands gymnasieförbund.
Han berättar att neddragningarna gäller både lärare och annan typ av personal. Men cirka 80 procent av de varslade tjänsterna är så kallad pedagogisk personal.
• Vilka konsekvenser får det här för eleverna?
– Vi kan inte ha så små grupper när vi undervisar i ämnen. En effekt av det är att gruppstorleken kan öka i vissa individuella val, vissa kärnämnen och inom vissa yrkesämnen, säger Mikael Cederberg.
Han poängterar att besparingarna görs på ett sådant sätt att eleverna inte ska behöva märka av dem.
– Våra elever kan vara trygga med att de får en bra undervisning även nästa termin, säger Mikael Cederberg.
En annan effekt av den ekonomiska krisen och det minskade elevantalet är att exempelvis eleverna på samhällsprogrammet inriktning språk, får mindre språk att välja mellan.
– Det är få elever och vi är tvungna att spara in. Vi kan inte erbjuda 14 elever fyra språk utan det blir två, säger Eva Bromée, områdesrektor på Wargentin.