Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gynekologiska cellprover felbedömdes

Tusentals cellprover kan ha felbedömts. Och det kan vara så att hundratals kvinnor i länet har cellförändringar i livmodern som missats.

Närmare 8 000 gamla cellprover måste nu granskas om.

Annons

Det var överläkaren Pia Collberg som kom det hela på spåren. Det var för många av de gynekologiska cellproven som bedömdes som normala i Jämtlands län.

– Det handlar om kvinnor i Jämtland och specifikt om tester som analyserats i Östersund, säger Jens Broman, verksamhetschef Laboratoriemedicin.

En utredning inleddes av Laboratoriemedicin, som har ansvaret för diagnoserna. Ganska snabbt fann man att det var en av de anställda som har underdiagnostiserat proverna. Med andra ord att prover som visade cellförändringar har tolkats som normala.

– Det är en person som har begått misstaget, säger Thomas Höckenström, medicinskt ledningsansvarig för verksamheten i länet för Laboratoriemedicin Västerbotten.

Den personen togs ur tjänst 23 april, men kommer att få fortsätta jobba kvar. Personen är under utbildning nu.

Thomas Höckenström säger att felet inte begåtts på grund av hög arbetsbelastning.

– Det är en diagnostiker som är känd för att vara duktig och kunna hantera stora volymer, säger han.

En stickprovskontroll för den här personens analyser genomfördes för november 2011

– Vi valde ut 400 prover från november och eftergranskade dem. Då kunde vi se att 27 prover har påpekanden, säger Jens Boman.

Av de 27 har 3 så små förändringar att de inte behöver genomgå fler tester, 17 har lindriga förändringar och 6 hade uttalande förändringar. Alla 23 kommer att kallas för ytterligare provtagning.

– Det är inte omöjligt att flera 100 kan vara drabbade, säger Thomas Höckenström.

Med tanke på resultatet från stickprovet så har det tagits beslut om att göra omfattande eftergranskningar av gamla cellprover.

– Preliminärt handlar det om att gå två år tillbaka för 23 år till 50 år. Och fyra år tillbaka för de över 50 år, säger Jens Boman.

De olika tiderna beror på att åldersgrupperna kallas i olika intervall.

I första hand kommer man att gå månad för månad bakåt i tiden. På det sättet hoppas man kunna spåra när det började bli fel på diagnoserna. Om det blir så att alla prover ska granskas så blir det runt 8 000 prover.

– Vi behöver hjälp utifrån av andra laboratorier. Vi blir nog klara någon gång i slutet av hösten. Vi håller på och undersöker vilken hjälp vi kan få av andra, säger Jens Boman.

Han bedömer att det kommer att kosta 2 miljoner kronor för landstinget i Västerbotten att kolla igenom de gamla proverna.

Jens Boman menar att det som skett i Jämtland inte kunnat ske i just Västerbotten.

– Det är en skillnad i Västerbotten. Där eftergranskas man, vilket man inte gjort i Jämtland på samma sätt. Västerbotten är ett ackrediterat laboratorium.

Nu ska den processen påskyndas i Östersund så att man även här blir ett ackrediterat laboratorium. Det kan vara löst inom ett halvår.

– Det som är positivt med det som skett är att det påskyndar förloppet, säger Thomas Höckenström.

ÖP:s reporter Linda Hedenljung direktrapporterade från presskonferensen.Du kan ta del av hela rapporteringen i efterhand här ovanför.