Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hade döda hundvalpar i frysen i Norge – nu startar hon verksamhet i länet

Kvinnan hade döda hundvalpar i frysen, hon ska ha slängt in en hundvalp i väggen så den dog och hon hade skjutna valpar på gödselstacken. Nu har hon flyttat till länet och har åter hundar.

Fallet med kvinnan har av media utnämnts till den största räddningsaktionen för hundar i Norges historia.

– Vi har varit där i tre olika omgångar och hämtat hundar, berättar veterinären Harald Överby hos den norska djurskyddsmyndigheten Mattilsynet.

Vid deras besök där hittades flera döda hundar. Det låg döda hundar nergrävda i en gödselstack och i frysen. Hundarna hade skjutits ihjäl, strypts och slagits ihjäl. Id-märkningen hade karvats bort från öronen. Hundarna som fortfarande var vid livet bodde trångt och smutsigt. De fick heller inte rätt vård och var smutsiga.

Vid ett av besöken omhändertogs 25 hundar. Tre av dem var i så dåligt skick att de fick avlivas direkt. Två andra fick avlivas en stund senare medan resten av hundarna fick nya hem.

Tidigare i år föll domen mot den norska kvinnan. Hon dömdes villkorlig dom, 15 000 kronor i böter sam livstids förbud mot att ha hundar.

– Det är en allvarlig dom. Det som togs upp under rättegången var bara en del av det som hon gjort, säger Harald Överby.

Strax efter att domen vunnit laga kraft och kvinnan fick hundförbud framkom det att hon fortsatte att ha hundar. Vid en inspektion vägrade hon öppna. Polisen var tvungen att tillkallas och ett 10-tal hundar omhändertogs.

Det är oklart vad kvinnan haft för verksamhet. Hon har haft uppfödning. Men hon ska även ha tagit hand om hundar för omplaceringar.

– Men det nekar hon till eftersom det krävs tillstånd. Det har varit svårt att överblicka verksamheten, säger Harald Överby

Redan under rättegången förklarade kvinnan att ho skulle flytta till Sverige om hon dömdes. Efter domen uppmärksammade länsstyrelsen i Värmland uppmärksammade att hon annonserade på Blocket om att hon ville skaffa hus där. I stället hamnade hon på en gård i Strömsunds kommun.