Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägg blir dörröppnare i Tjeckien

Landstingpolitikern Thomas Hägg ska bana väg för länets energi- och miljöföretag, i Tjeckien.

På söndag åker han att fyra dagars resa för att träffa guvernören i regionen Plzen och Svenska ambassadören i Prag.

– Vi ska exportera miljöteknik från företag i Jämtland och Västernorrland, och där vi förutom guvernören ska träffa ett antal miljöexperter och gör flera studiebesök. Jag är med som offentlig dörröppnare, men jag ska även bjuda in ett antal personer till den stora regionala miljö konferens som vi ska ha i juli i Östersund, säger Thomas Hägg.

Projektets kommersiella framgång är tänkt att komma genom att tjeckerna får upp ögonen för hur bra svenska kommuner och landsting jobbat med miljö- och energifrågor.

Studieresor på värmeverk och biogasanläggningar i länet ska ge beställningar som sedan spiller över på lokala företag.

– Resa och uppehälle betalas av projektet, och det är bara min förlorade arbetsförtjänst som betalas av landstinget.

Med på resan till Tjeckien åker även Ture Mårtensson, som är projektledare för ” Offentlig- och privat samverkan för export av miljö- och energiteknik”. Det är landstingsägt projekt.

– Vi vill försöka kommersialisera alla våra vänortssamarbeten, som det vi har med Valgamaa i Estland och andra, säger Ture Mårtensson.

Med Plzen har länet haft vissa kontakter tidigare, men de har legat i träda i ett antal år.

– Jag har varit där två gånger tidigare, och vi bjudit in oss själva för att skapa affärer. Vi ska träffa offentliga representanter och regionens energibolag, säger Ture Mårtensson.

Thomas Hägg vet varken namnet på regionens guvernör eller vad den svenska ambassadören i Prag heter.

– Bra fråga, men jag kommer inte i håg guvernörens namn. Jag var där i fjol, men de har bytt guvernör, men jag tror att det är en kvinna. Fråga Ture som är anställd i projektet.

Även Ture Mårtensson passar på frågan, men han tror att Sveriges ambassadör i Tjeckien heter Wachtmeister.

Inför det senaste landstingsfullmäktige när sparpaketet på 177 miljoner kronor skulle tas, var landstinget kostnader för internationella kontakter strukna. Men efter debatt och votering så blev det ifrågasatta anslaget till sist kvar, efter en kraftfull argumentering från just Thomas Hägg (S).

– Det är en befängd idé att tro att landstinget bara är en enda stor höftledsoperation. Vi har även ett regionalpolitiskt ansvar som vi försöker att ta, säger Thomas Hägg.