Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hägg (S) kräver svar av Siwertsson (M) om Norrtåg

Kommer Moderaterna fortsätta att rösta nej till alla beslut som har med Norrtåg att göra? Kommer Moderaterna att avveckla den regionala tågtrafiken i Norrland om partiet hamnar i maktposition efter valet?

Annons

Det är ett par av frågorna som landstingspolitikern och Norrtågs ordförande, Thomas Hägg (S), vill ha svar på från oppositionsrådet i landstinget, Christer Siwertsson (M).

Hägg formulerar sin syn på Moderaternas agerande i ärenden som rör den regionala tågtrafiken i en interpellation till Siwertsson. Det hör till ovanligheterna att företrädare för majoriteten ställer interpellationer till oppositionen, det motsatta är desto vanligare. Men i det här fallet väljer Thomas Hägg att ta det något ovanliga greppet.

– Interpellationer är även ett verktyg för majoriteten att få veta var oppositionen står. Om det skulle bli så att Christer Siwertsson skulle sitta i en majoritet efter nästa val så måste vi få veta var han står i de här frågorna.

I sin interpellation skriver Thomas Hägg att besluten om långsiktiga satsningar på regional tågtrafik har tagits i fullständig politisk enighet, bildande av Norrtåg AB, aktieägande i Transitio AB och avtal om leasing av tåg är några exempel. I slutet av 2012 startade trafiken i full skala och den första vintern innebar stora problem med tåg som stod stilla på grund av kyla och snö. De största problemen inträffade på Botniabana medan Mittbanetrafiken fungerade bättre, även om det var mer ersättningstrafik med buss än planerat.

Thomas Hägg konstaterar att det är efter problemen förra vintern som den starka kritiken kommit från Moderaterna och nu vill han veta om partiet vill fortsätta utveckla tågtrafiken i Norrland eller om man kommer att verka för att avveckla verksamheten.

– Sedan problemen förra vintern har Moderaterna sagt nej till allt som har med Norrtåg att göra. Är det bara för att markera mot majoriteten eller för att de inte vill ha något Norrtåg?

Thomas Hägg vill också reda ut om Christer Siwertsson talar för hela oppositionen eller endast för Moderaterna.

– Han är oppositionsråd och företräder hela oppositionen, men både Folkpartiet och Centern har röstat med majoriteten i de här frågorna.