Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Häktad vid ovanlig förhandling

Mannen som misstänks för mordbrand i Backe ska fortfarande vara häktad. Det har Hovrätten för nedre Norrland beslutat under tisdagens förhandling.

Det innebär att hovrätten kör över beslutet från Östersunds tingsrätt om att inte häkta mannen, efter åklagaren Lisa Forsbergs överklagande.

I fredags beslutade hovrätten att mannen skulle frihetsberövas.

Under tisdagen hölls en häktningsförhandling vid hovrätten, något som är sällsynt.

Under natten mot 22 september ska mannen, som är i 40-årsåldern, ha tänt eld på gamla bensinmacken i Backe. Han har hela tiden nekat till brottet och ville inte bli häktad.

Han är på sannolika skäl misstänkt för brottet och kan även tänkas försvåra utredningen på fri fot, i och med att polisen fortfarande söker efter bevismaterial.

Åklagaren har fått tillstånd att låta mannen vara häktad med restriktioner. Åtal ska vara väckt senast 15 oktober.

Lisa Forsberg har inte gått att nå under tisdagen. Men att det rör sig om ett så pass allvarligt brott ligger bakom beslutet att överklaga.

Ju längre tid en misstänkt befinner sig i frihet efter att tingsrätten släppt ut personen, desto mindre skäl finns det att återigen häkta. Då har den misstänkte redan fått möjlighet att försvåra utredningen.

Det är därför ovanligt att en åklagare vänder sig till hovrätten efter att inte ha fått någon häktad.

– Det är ännu ovanligare att man faktiskt får bifall, säger åklagaren Jonas Fjellström.