Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll barnen varma i vinterkylan

Det finns som bekant inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Eller åtminstone mindre lämpliga sådana. För att hålla barnen varma under vinterleken gäller det att satsa på flera lager och undvika bomull.

När snön viner runt husknuten är det många föräldrar som kämpar i hallen med de pulkasugna barnens vintermundering. När det är riktigt kallt är lager på lager-principen både varm och bekväm.

– Då kan man byta lätt om man märker att barnet blir för svettigt. Tre lager räcker, ett underställ närmast kroppen, ett mellanlager som håller värmen och ett yttre lager som skyddar mot vind och väta, säger Kerstin Andersson, vd för Friluftsfrämjandets I Ur och Skur.
Fuktiga kläder och bomull närmast kroppen bör undvikas.

Däremot är ylle och syntet material som leder fukten vidare till nästa lager. Det vanligaste misstaget föräldrar gör är att de inte byter strumpor på barnen innan de går ut, säger Kerstin Andersson.

– Har man varit inomhus blir man alltid lite fuktig om fötterna. Går man ut med samma strumpor fryser man snabbt. Det bästa är att byta till ett par torra – i ylle förstås.

Men ibland är det skönare att stanna inne.

– Om det blåser hårt, regnar mycket och känns ruggigt kan det vara skönt att vara inomhus och göra mysiga saker. Fryser man är det inget kul ute.