Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håll Miljöpartiet långt borta från jordbruket!

Regeringsförklaringen är gjord och de nya ministrarna är presenterade. Det blir en del omstöpningar, varav en av de större får sägas vara nedläggningen av landsbygdsdepartementet.

Ny landsbygdsminister är socialdemokratiska kommunalrådet från Haparanda, Sven-Erik Bucht. Även infrastruktur och energi tillfaller S-ministrar. Bucht ger överlag ett bra intryck som en pragmatisk norrlandsvän som värnar sin hembygds utvecklingspotential. Men hans oerfarenhet i frågor som rör jordbruk, jakt, skogsbruk och de gröna näringarna är ett problem, särskilt som landsbygdsdepartementet nu blir en del av näring. Det ökar risken för att miljödepartementet får mer att säga till om i dessa frågor.

Att Miljöpartiet hålls utanför många regionalapolitiskt viktiga poster får sägas vara väl förhandlat av S, miljöministerposten tillfaller dock Romson (MP). Paritet fick en kämpigare valrörelse än man förväntat sig. Den opinion som efter Europaparlamentsvalet såg så bra ut fick pyspunka och landade under sju procent. Vilket sedan tvingade Miljöpartiet att vika sig i en rad frågor, som Förbifarten, försvarets JAS-inköp, tredelad föräldraförsäkring och kärnkraften. Frågan är nu vilka frågor MP har fått igenom, som kompensation för de tyngre ovanstående. Att rättvis matmoms blev kvar, med samma moms för mat man köper hem som mat man sitter ner och äter, var bra och välkommet. Däremot är det mindre kul för resten av landet utanför Stockholm att kilometerskatten återinförs. En rejäl ny kostnad för en den regionalt viktiga åkerinäringen.

Oroligast finns det dock anledning att bli för vad som händer med de gröna näringarna. Det känns som ett pest eller kolera-scenario för skogen, jakten och jorden. Antingen riskerar dessa näringar att hamna i skymundan på näringsdepartementet, där de ansvariga kommer vara mycket mer intresserade av att prata arbetsförmedlingen än att förstå rovdjursproblematiken. Eller om de kommer tas över mer av miljödepartementet, som kommer styras av urbana miljöpartister med ointresse för frågor som skogsbruk. Romson har ju redan visat var hon står i den frågan. I en intervju med Dagens Industri tidigare i år fnös hon åt en skogs-och pappersmassaindustri i världsklass och tyckte att vi minsann helst skulle göra möbler av allt trä. Att blöjor och näsdukar inte är lika fint och inte borde få statens erkännande. Detta samtidigt som SCA gör fantastiska nyinvesteringar och går starkt.

Även den storstadsfokuserade medierapporteringen säger mycket om de gröna näringarnas ställning. Landsbygdsdepartementet försvinner, det är en stor nyhet som kan innebära skillnad i flera för landet viktiga frågor. Trots detta finns några timmar efter regeringsförklaringen, inte en enda undersökande text på någon av de två stora tidningarnas hemsidor. Däremot finns redan två, tre texter upp om den nya kulturministern, Alice Bah Kuhnke. Trots att hennes politikområde är mindre när det gäller påverkan på landets ekonomi och tillväxt. Det är mycket viktigare för stockholmsmedierna att berätta om vad den och den teaterchefen, som de känner, tycker om nya kulturministern än om framtiden för skogsbruket, som anställer tusentals personer. Det i sig är mycket sorgligt och avslöjande.

Frågan är nu, vad kommer hända med rovdjurspolitiken? Vad är framtiden för fiskodlare och minkfarmare och andra näringsidkare som ständigt är under hård kritik från MP gänget? Vad blir följderna för rennäringen? Som medborgare på landsbygden får man ofta tvingas acceptera att den här typen av frågor väcker litet intresse hos den urbana rödgröna gruppen. Men om inte ens de stora medierna snart plockar upp bollen och börjar ifrågasätta, utreda och undersöka så finns det verkligen skäl att bekymrad sig.