Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HALLÅ DÄR...

... Jörgen Kihlgren, egen företagare och konsult på Vision, som föreläste på Qnetz Matchningsdag på ämnet flow.

Vad är flow?

– När man har balans mellan möjlighet och skicklighet, om man har för stora möjligheter men inte skicklighet att klara dessa då får man ångest. En motsatt situation skapar leda.

Det låter väldigt enkelt och lagom flummigt?

– Det är rätt tydligt, för när man är i flow så är koncentrationen djup, man är i nuet och man har full kontroll över situationen och njuter av detta. Det är känslan av att gå in i något som är större än ens ego.

Är det viktigt att ha flow?

– Absolut för det ger bra resultat. Det handlar om att identifiera vad det är man egentligen vill och är bra på och sedan söka sig till sådana situationer och arbeten.

Det låter som att hamna i paradiset, går det att nå den optimala tillvaron?

– Både ja och nej. Genom att identifiera det som är viktigt och sätta upp tydliga mål om vad man vill, då blir det också enklare att göra kompromisser och prioritera. Då går det att acceptera att göra sådant som inte är viktigt för ens person om man vet vad som är viktigt. Man ska sträva efter att nå sitt flow.

Hur många av jämtarna tror du har flow?

– (Skratt) Det går inte att säga. Men många gör felet att stanna kvar för länge i situationer och arbeten som inte är kul, en anledning kan vara att de är lojala mot arbetsgivaren. Jag upplever också att många vill se snabba förändringar och de ger upp alldeles för lätt om de inte hamnar i ett flow tillräckligt snabbt. Om man vill förändra, till exempel sitt arbete, då måste man ha tålamod. Förändringar ska vara metodiska under den resan upptäcker man ibland att det som man ville bort ifrån kanske var ganska bra, trots allt. Processen kan ge nya perspektiv.

Det du föreläser om handlar ju till mångt och mycket om att få en lyckad karriär, vad är då det?

– För mig är karriär att ha egen makt och styra sin tid. Att ha ett arbete man trivs med är en lyckad karriär. Vi är alldeles för titelsjuka i det här landet, titeln är egentligen helt ointressant. Mitt råd till den som söker sin rätta karriär är att fråga sig själv, vilka värderingar har jag och vad är min drivkraft? För att få en lyckad karriär krävs det att arbetsuppgifterna stämmer överens med personens drivkraft och värderingar.

När hade du själv flow senast?

– I dag när jag föreläste, då var det en perfekt balans mellan möjlighet och skicklighet. Jag var i nuet och gick in i något som är större än mitt ego. Tiden stod still. Jag kunde ha hållit på tre timmar till.