Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där...

… Christina Green, läkare från Östersund som nu hastigt tvingats lämna sitt uppdrag för Läkare utan gränser i Darfur sedan hjälporganisationen slängts ur området. Hur drabbar det befolkning?

– Jag jobbade på en hälsocentral i ett stort flyktingläger i södra Darfur. Nu finns ingen sjukvård i lägret sedan vi och en annan hjälporganisation har utvisats. Det är oroande därför att nu finns inte heller någon som kan distribuera bränslet till vattenpumparna. Diarréerna och dödligheten kommer att öka när det inte finns vatten.

– 4 mars meddelade internationella domstolen att de hade utfärdat en arresteringsorder på presidenten för brott i Darfur. Vi och nio andra organisationer kontaktades av myndigheterna som sa att vi inte längre var välkomna. Jag tror det är totalt 13 organisationer som har utvisats. Det är en besvikelse och jag är orolig för flyktingarna och den lokala personalen som var fantastisk.

– Det är klart att resurserna var begränsade, men vi kunde ge bra vård. Vi hade 160 förlossningar i månaden. Men vi kunde inte utföra akut kejsarsnitt.

– Det var otroligt givande. Man får en bra klinisk erfarenhet när man inte har tillgång till all diagnoshjälp som i Sverige med röntgen och lab-prover. Dessutom får man en mycket djupare respekt för människor som lever med helt andra förhållanden än vi.

– Nej.

– Jag hoppas på ett nytt internationellt uppdrag så snart som möjligt. Jag hade tänkt jobba till i september.