Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där!

... Anders Blomberg som firar ett år som näringslivschef i Strömsunds kommun.

Vad har du uträttat under ditt första år?

– Generellt kan jag säga att jag försökt skaffa så många relationer bland företagare som möjligt under den här tiden. Det märks att det är en stor kommun jag kommit till. Från norr till söder är kommunen 30 mil lång. Tripmätaren på bilen har snurrat på ganska bra.

Har du fått någon fingervisning om var det finns för behov bland företagarna i Strömsund?

– Kommunikation och infrastruktur för detta behövs. Den frågan aktualiseras oavsett företag.

Nu ligger den frågan direkt hos kommunchefen och vi har tillsammans med Ragunda anställt en bredbandssamordnare. Ett annat problem är bristen på kapitalförsörjning för småföretag som vill växa och utveckla sin verksamhet.

Det rullar ju in miljarder till länet i offentligt kapital, senaste exemplet är det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation med två miljarder i kassan, hur kan det vara brist på kapital?

– Det är en bra fråga. Vi jobbar för att man ska få loss kapital till företagen sedan huruvida en aktör som Inlandsinnovation lyckats eller inte vill inte jag uttala mig om. Min erfarenhet från södra Sverige, där det inte finns lika mycket offentligt kapital, är att små- och medelstora företag hjälper varandra. Man använder bolagskapital för att investera i andra bolag i samma bransch. Det här saknar vi i Strömsunds kommun här finns få företag i samma bransch.

Har statliga Inlandsinnovation gjort några investeringar i kommunens företag?

– Vi har haft diskussioner om ett par konkreta ärenden men jag kan inte säga om de har investerats eller inte. Det får du ta med Inlandsinnovation.

Vad har du för vision med ditt arbete som näringslivschef?

– Visionen är att överbrygga glappen som finns. Det ena är kommunikationerna. Näringslivskontoret ska vara den självklara arbetspartnern i samband med större förändringar i företaget oavsett om det handlar om nystart av företag, flytt, generationsväxling, investeringar eller annat.

Har du fått användning av din juristutbildning från Örebro?

– I vissa fall ja.

Du jobbade ju som stabschef i Ragunda tidigare, trivs du bättre med jobbet som näringslivschef?

– Det går inte att jämföra. Fördelen med jobbet jag gör nu är att jag får jobba med de frågor som jag brinner för och är mer intresserad av.

Hur gick flytten från Strömsnäs till Strömsund?

Det var en mardröm. Det fanns inga bostäder tillgängliga i Strömsund och en stor anledning är att mycket är uthyrt till vindkraftspersonal. Under vintern som gick bodde jag och min sambo, som flyttat hit från Oskarshamn, i en sommarstuga på 40 kvadrat utan vatten och toalett. Det som vägde upp var den trevliga hyresvärden.

Men de där vindrallarna flyttar ju när vindkraften är färdigbyggd så då blir det gott om lediga bostäder, eller hur?

– Nej det är inte säkert för det ska byggas fler vindkraftverk här. Nu har jag och sambon köpt ett jättefint timmerhus utanför Strömsund. Det har löst sig med boendet också.