Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där ...

... Christina Green, läkare från Östersund som nu hastigt tvingats lämna sitt uppdrag för Läkare utan gränser i Darfur sedan hjälporganisationen slängts ur området.

Annons

• Hur drabbar det befolkningen?

– Jag jobbade på en hälsocentral i ett stort flyktingläger i södra Darfur. Nu finns ingen sjukvård i lägret sedan vi och en annan hjälporganisation har utvisats. Det är oroande därför att nu finns inte heller någon som kan distribuera bränslet till vattenpumparna. Diarréerna och dödligheten kommer att öka när det inte finns vatten.

• Varför utvisades ni?

– Den 4 mars meddelade internationella domstolen att de hade utfärdat en arresteringsorder på presidenten för brott i Darfur. Vi och nio andra organisationer kontaktades av myndigheterna som sa att vi inte längre var välkomna. Jag tror det är totalt 13 organisationer som har utvisats. Det är en besvikelse och jag är orolig för flyktingarna och den lokala personalen som var fantastisk.

• Du var ansvarig för kvinnosjukvård och mödravården och förberedde ett vaccinationsprogram för 80 000 människor mot hjärnhinneinflammation när ni fick åka. Hur var mödravården i lägret, kunde ni göra någon skillnad?

– Det är klart att resurserna var begränsade, men vi kunde ge bra vård. Vi hade 160 förlossningar i månaden. Men vi kunde inte utföra akut kejsarsnitt.

• Vad har dina tre månader i Darfur gett dig som läkare?

– Det var otroligt givande. Man får en bra klinisk erfarenhet när man inte har tillgång till all diagnoshjälp som i Sverige med röntgen och lab-prover. Dessutom får man en mycket djupare respekt för människor som lever med helt andra förhållanden än vi.

 • Var det hotfullt? Ett team från Läkare utan gränser har ju kidnappats?

– Nej.

 

– Jag hoppas på ett nytt internationellt uppdrag så snart som möjligt. Jag hade tänkt jobba till i september.