Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå där Ruben Heijloo ...

... som både planerar en stor kombinerad mat- och filmfestival och även fått ett rejält stöd från Kulturbryggan.

Hur kommer det sig att du tar initiativ till Jämtland film & food festival?

– Innan jag flyttade från Holland till Revsund jobbade jag som producent på en stor filmfestival. Jag har saknat att jobba med film och med kultur i allmänheten. Det finns ingen stor festival i Jämtland just nu. Min första idé var en filmfestival för barn, men fick nästan ingen respons från de ansvariga myndigheterna. Det finns populära film- och matfestivaler i Amsterdam, New York och Chicago.

När är det tänkt att den ska äga rum?

– Det blir 2015. Vi har inte bestämt om det blir våren eller hösten. 

Hur ser visionen ut, och vad hoppas du ska hända under festivalen?

– Festivalen är en hyllning till mat i all sin komplexitet och skönhet; en blandning av visuell konst, underhållning och gastronomiskt nöje. Film är det primära, men idén är att mathantverk och matupplevelse blir en stor del av festivalen.

Det verkar som att du siktar högt, var ligger ambitionsnivån?

– Det ska bli trevlig och viktig festival med två dagar av kvalitetsfilm och evenemang. En festival som blir känd i hela Sverige – kanske även utanför landet.

Hur gör du för att förvekliga idén?

– Jag har presenterat planen till en grupp representanter från olika organisationer och myndigheter i Jämtland. Alla var entusiastiska och vill engagera sig i projektet. Jag söker nu startstöd och arbetar för att starta en förening. Jag vill också träffa fler att involvera samt söker sponsorer. Jag vill inte vara en ”stöd-junkie” – festivalen ska bäras av samhället och av näringslivet.

Du fick nyligen 70 000 kronor i stöd från kulturbryggan för att gå vidare med ditt projekt Your Cinema, vad är planerna med det projektet nu?

– På Your Cinema visar vi de bästa YouTube-klippen på en biograf, och arbetar kring ett visst tema. Jag hade en testkväll i november med temat ”So bad, it's good”. Nu fortsätter projektet med minst sex Your Cinema-kvällar/eftermiddagar och vi börjar i höst.