Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hallå Hallå! Har du någon täckning?

Efter protester och hot kommer nu svaret.

Men frågan är vilka som kommer att märka den stora utbyggnaden av mobil- och bredbandsnäten.

Var med och bevaka utvecklingen på op.se.

Förra våren hade frågan om usel mobiltäckning och surfhastighet blivit så politiskt het att det blev fart över allt. Regeringen hotade med lagstiftning.

– Det jäser i Mobil-Sverige. Och det måste ni, och vi alla, ta på största allvar, sa IT-ministern Anna-Karin Hatt (C) när hon talade på Post- och Telestyrelsens marknadsdag i april.

Det är ett tal som i dag beskrivs med "när vi blev luggade av ministern", av Telias informationschef Björn Berg.

Sedan följde en rad regeringsuppdrag. Och operatörerna började redovisa planer på utbyggnader.

Nu i höst har hela landet fått besök av ett resande sällskap från bransch och myndigheter. De så kallade dialogmötena har informerat om planerna och identifierat hinder för bättre täckning. Glesbygd och få bofasta kunder är fortfarande ett skäl att skylla på lönsamhetsproblem.

Men det finns som sagt planer. Och störst satsning lovar Telia. Under två år ska 15 miljarder användas till att förstärka 2G-nätet och bygga ut 3G och 4G. Bättre tal och surf med andra ord.

TeliaSoneras informationschef Björn Berg upprepar samma löfte om och om igen. Alla som i dag kan ringa på sin mobiltelefon kommer att få surftäckning eftersom installationen av 3 och 4G ska göras i samma master som 2G. Där det fungerar i dag kommer det att fungera bättre.

– Det kommer att bli säkrare uppkopplingar. Om du i dag är Teliakund och kan ringa med 2 G kommer det senast 2015 att bli utbyggt för 3G och 4 G så att man kan använda surfplattor med en hastighet av 60/70 megabit. Samtidigt uppgraderar vi 2G också.

Åre och Sikås har redan fått nya basstationer. I vinter startar den stora offensiven när 146 master ska uppgraderas.

Planeringen av vilka som ska prioriteras pågår just nu. Och är det några som vet att det går att påverka är det Stora Blåsjön i norra Strömsund. Byn lyckades få ihop över 600 namn som protesterade mot dålig uppkoppling och opålitlig mobiltäckning. Telia som tidigare hade svävat på svaret om utbyggnaden skulle nå Stora Blåsjön lovar nu att senast vintern 2015 ha installerat 3G och 4 G.

– Och då hoppas vi att den dåliga kapaciteten ska vara ett minne blott, säger Björn Berg.

Att glesbygden saknar bra mobiltäckning och bredband är ingen nyhet. Inte att den har blivit sämre heller, eller att mobilen lägger av mitt i stan.

Men nu ska det bli ändring. Telia och de andra operatörerna storsatsar.

Frågan är hur Jämtland kommer att märka det. Vilka delar av länet drar vinstlott när näten byggs ut och vilka områden förblir vita på täckningskartan? Eller snarare, vilka skulle ha förblivit vita om det inte hade varit för lokalt engagemang.

För vi ska följa utvecklingen och ber dig att vara med och påverka. Klicka redan nu i vår täckningskarta för att berätta hur läget är just nu. Eftersom utbyggnaden pågår under två år kommer vi att kunna följa processen.

Täckning är förstås färskvara. Till exempel är det lättare att betala med bankkort på macken i Stora Blåsjön på hösten än under påskhelgen när turisterna drar musten ur mobilmasten. Men vi får ändå en fingervisning om läget. Och som sagt; vår karta lever - tills vi vet hur det blev.

--------------------

Hjälp till med kartläggningen av länets mobiltäckning, fyll i op.se/nyheter/mobilkartan.