Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hållbar rovdjursförvaltning behövs

Ann Dahlerus är inte precis känd för att själv alltid använda vetenskaplig fakta som grund för sin och Svenska Rovdjursföreningens argumentation.

 Det blir lite lustigt att det är detta hon kritiserar regeringen för att undvika i rovdjurspropositionen.

Förslaget till nya mål för rovdjursförvaltningen bygger på två statliga utredningar och ett 25-tal redovisade uppdrag från expertmyndigheter och forskningsinstitut.

Allt material har tagits fram de senaste fem åren, vilket är samma period som en markant tillväxt skett i alla rovdjursstammar. Ändå vill Dahlreus att fler utredningar måste tillsättas, vilket för övrigt också S yrkar på i sina reservationer till propositionen.

Alliansen har noga analyserat och bedömt underlagen och kommit fram till att det finns tillräckligt på fötterna för att besluta om nya övergripande mål för rovdjuren. De mål som finns är från 2001 och har lite att göra med hur verkligheten ser ut i dag.

Vi är beredda att ta politiskt ansvar för att de fem stora rovdjuren uppnått gynnsam bevarandestatus och att arbetet med att förvalta och bevara stammarna ska utgå från detta.

På så sätt får alla som är involverade i förvaltningen arbetsro. De som lever och verkar på landsbygden får ett besked om att rovdjuren inte ska få försvåra deras möjlighet att bedriva sina verksamheter. För dem som bedriver renskötsel är rovdjurspropositionen därutöver inte bara välkommen, utan nödvändig.

C tar ansvar för att rovdjur och människor ska kunna leva sida vid sida. Vad Rovdjursföreningen är beredd att bidra med i det arbetet, återstår fortfarande att se.

Christer Mattsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel