Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hållbara affärer i fokus

Hållbarhet har blivit en allt viktigare fråga för näringslivet. Ett ämne som togs upp när finansvärlden träffades i Åre.

– Har man inte en hållbar produktion kommer kunderna att välja bort det företaget, säger Jens Edlund.

Kapitalmarknadsdagarna anordnades för femte året i rad och har vuxit på alla sätt, enligt initiativtagaren Jens Edlund.

– Första året när för övrigt många deltagare inte kunde komma på grund av flygproblem som berodde på vulkanutbrottet på Island var det mest folk från regionen.

– Nu är det en nationell arena på väg att bli en nordisk mötesplats, säger Jens Edlund.

Arrangemanget som bär namnet kapitalmarknadsdagar kan sammanfattas med: mycket snack, och mycket pengar. Det låter möjligen vanvördigt, men meningen är att här ska företagare, bankfolk och andra mötas, få idéer och så småningom göra affärer.

När finansfolket under närmare tre dagar har mötts på Copperhill har vikten av hållbarhet diskuteras. I det ligger både miljö- och klimatmässiga men också sociala mål som ska vara långsiktiga.

Ett ständigt återkommande tema är förutsättningarna för små och medelstora företag att växa. Ofta nämns då riskkapital, pengarna som företagaren inte har själv, och som behövs för att ta klivet upp i storlek.

I den politiska debatten med tunga rikspolitiker sade S-företrädaren Mikael Damberg att det inte bara handlar om riskkapital.

– Därför satsar vi på förslag om generationsväxling och nyföretagarstöd, sade han.

Per Åsling (C) talade sig varm för Inlandsinnovation, det statliga riskkapitalbolaget., som måste samverka och utbyta erfarenheter med andra. Anna Kinberg Batra (M) lovar inga nya skattesänkningar.

– Vi måste ha ordning i statens finanser. Vi är just på väg upp ur en lågkonjunktur. På lång sikt måste vi stärka svenska företags konkurrenskraft.