Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hållbart vattenbruk nödvändigt

FN:s livsmedelsorganisation FAO uppmanar världens länder att utveckla ett hållbart vattenbruk. En ökad odling av fisk och skaldjur är, enligt FAO, viktigt för att kunna föda jordens växande befolkning.

Annons


Mot den bakgrunden känns Arne Molins påståenden om att fiskodling skulle innebära att fattiga människors fiskeresurs skövlas verklighetsfrämmande.

Jag hade för några år sedan regeringens uppdrag att utreda förutsättningarna för ett växande vattenbruk. Till min hjälp hade jag två kunniga sekreterare och en grupp av landets främsta experter på området. Tillsammans kom vi fram till att potentialen främst finns i skaldjursodling på västkusten och fiskodling i de näringsfattiga, reglerade vattnen i norr.

En förutsättning för att vattenbruket ska kunna växa är att verksamheten är miljömässigt hållbar. Varje etablering och utbyggnad ska prövas noga. Produktionsvolym och placering har stor betydelse. Projekt som inte uppfyller kraven ska naturligtvis inte ges tillstånd.

Foderfrågan har varit en flaskhals men stora framsteg har gjorts. Andelen fiskmjöl och fiskolja i fodret har minskat och arbetet vid Vattenbrukscentrum i Kälarne är lovande med att ta fram ett foder där musselmjöl från Östersjön ersätter fiskmjöl. Ett fungerande kretslopp inom vattenbruket i Östersjöregionen ser ut att vara inom räckhåll.

Verkligheten är inte svartvit, inte heller vattenbruket. Ska denna näring växa måste den vara hållbar, ekologiskt, ekonomiskt och socialt. För min del anser jag att det är positivt om vi kan odla mer röding och regnbåge så att den omfattande importen av norsk lax och tilapia från Vietnam kan minska.

Håkan Larsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel