Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller Gehrkes lagbygge?

Nu får vi se om Jämtland Baskets coach Torbjörn Gehrke hittat rätt i sitt lagbygge. Förpostfäktningarna är över och äntligen blir det nerv och seriematch i Umeå tisdag kväll.

Basketligan går i gång och Jämtland Basket inleder i björkarnas stad mot ett relativt rutinerat lag.

– Umeå har bättre spjutspetsar än oss, säger Torbjörn Gehrke utan prut. Mot det kan vi förhoppningsvis ställa ett mer komplett lag. En grupp som gör jobbet tillsammans. Det är vår chans, menar han.

Framför allt i defensiven måste Jämtland Basket få till ett försvarsspel baserat på teamwork.

– Vi blir allt bättre, men med ett ungt lag är det som så att spelet ofta pendlar mellan perioder av hög spelkvalité och djupa dalar. Vi jobbar hårt för att i möjligaste mån undvika de här vågdalarna där vi blir sårbara, säger Jämtlands coach.

Torbjörn Gehrke rapporterar om en premiärtrupp där skadade Mario Pesut och Jimmy Widell saknas. I övrigt är truppen intakt borträknat Samuel Mukooza, som fortfarande befinner sig i Afrika och ansluter senare. Nyförvärvet Andreas Person, från Uppsala, gör förstås en högintressant debut som ersättare för armskadade Mario Pesut.

Jesper Gustavsson är tidigare spelare i Jämtland Basket och damtränare i samma klubb. Nu styr han Umeå och han gör det som den yngste ligacoachen någonsin, bara 27 år.

– Jag har varit här i tre år och med på hela resan från division 2.

Håller Umeå på att bli en basketstad?

– Äh, sådana uttryck slängs hit och dit. Svaret är nej. Luleå är den enda basketstad jag känner till.

– Här i Umeå bygger vi något. Vi har inte samma fina ungdomsverksamhet som i Östersund, men staden är stor, 116 000 personer så det finns barn här. Basket är en billig sport och det är bara vårt eget fel om vi inte kan sälja sporten till de yngre.

Jesper Gustavsson måste förstås betraktas som en av Sveriges mest lovande coacher. En del av hans filosofi har han hämtat från en tidigare Jämtlandstränare, Mathias Eckhoff.

– Jag var där under alla perioder som Mathias var i Jämtland och blev influerad av honom. Det är framför allt strukturen i anfall och försvar som jag tagit från Mathias. Att definiera vad som är rätt och fel. Däremot spelar vi med lösare tyglar än vad Mathias gjorde i Jämtland.

Umeås starka försäsong samt lyckade värvningar (Emil Salon, Egal Saleman, Omar Krayem och Germain Jordan) skapar respekt för Gustavssons lag. Torbjörn Gehrke menar till och med att Umeå är favorit i premiären.

– Haha! Gehrke försöker spela ett mentalt spel. Vi fokuserar inte så mycket på motståndarna utan ska spela vårt spel.

Vad är er identitet?

– Vi vill kontrollera tempot och få motståndarna att se obekväma ut. Vi får se om Jämtland kan hänga med oss.

Apropå Egal, hur ser han ut?

– Fantastiskt bra. Han har trimmat ned sig några kilo och är rörligare än tidigare. Jämtland använde honom som fyra, för att ta returer, men vi gör om honom till en trea. Målet är att utveckla honom så att han kan ta en landslagsplats.