Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håller sig helst på mattan

I somras gjorde Lars-Olov Larsson från Östersund Jämtländsk debut i Mixed Martial Arts amatörklass. ÖP följde med på ett träningspass för att få svar på vad som driver någon att frivilligt kliva in i ringen och möta en motståndare i en kampsport där få regler existerar.

De senaste åren har kampsporten Mixed Martial Arts, MMA, fått ett rejält uppsving. De stora galor som anordnas brukar vara välbesökta och sporten drar numera in gigantiska summor på TV rättigheter från bolag representerade i hela världen. Länge var sporten bannlyst i svensk tv på grund av sin något råa natur men på senare tid tycks sporten har blivit rumsren och den har flyttat upp på tv tablåerna till bästa sändningstid.

Enkelt uttryckt kan man beskriva MMA som kampsportens svar på tiokamp. Två kämpar kliver in i en åttakantig bur för att försöka besegra sin motståndare på effektivast möjliga sätt och det gäller att behärska allt i från slag och sparkar till brottning. Reglerna varierar något mellan de olika organisationerna som sanktionerar tävlingar men generellt kan man säga att reglerna är få.

Lars-Olov Larsson från Östersund kom i kontakt med MMA via en kompis som tränade Grappling, en friare form av brottning med mycket låsningar. Efter fem års träning kände han sig redo för att kliva in i buren på ett träningsläger i Köpenhamn för att ställa upp i en amatörtävling i MMA.

– Jag kan inte säga att jag blev rädd eller arg, bara nollställd och väldigt fokuserad, berättar han.

– Man måste ändå acceptera att man kommer att bli träffad i ringen.

För motståndet stod Mateusz Pawel Rutka, en för Lars-Olov okänd polack som han på förhand visste mycket lite om.

– Man vill ju alltid kunna spela på sin egen planhalva och få matchen att utveckla sig till sin egen fördel. Min styrka ligger ju i den liggande delen.

Men matchen utvecklade sig på ett annat sätt och efter 48 sekunder i första ronden fick Mateusz in ett slag som knockade Lars-Olov.

– Jag minns smällen men inte att jag föll.

Vad säger du till de som tycker att sporten är brutal?

– Jag kan förstå att det är kontroversiellt att se någon slå på en liggande person men här spelar domaren en viktig roll. I min match gjorde domaren helt rätt som bröt. Det finns risker med allt här i livet och man kan dra parallellen till Åre. Det går att ramla i backen och få en hjärnskada men man förbjuder inte skidåkning för det. MMA är här för att stanna.

Skulle du rekommendera någon att gå en MMA match?

– Man måste först ställa sig frågan varför? Är det för att imponera på folk så är det ingen bra idé. Det är lätt att säga men tufft när man väl står där i ringen. Förberedelserna är väldigt viktiga, inte bara de fysiska utan även den mentala biten.

Blir det några fler matcher i framtiden?

– Knappast. Jag har lovat både mig själv och tjejen att inte gå några fler matcher.