Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallström har helt rätt om sjukvården i länet

Hallströms kritik mot det B-lag som styr Region Jämtland Härjedalen är stenhård.

Annons

I en debattartikel i gårdagens tidning skriver han "Med partiboken, fackligt arbete och avbrutna studier som främsta meriter styr regionpolitikerna länets största och viktigaste företag".

Tyvärr är det ovanligt i svensk politisk debatt att företagare tar plats i den allmänna debatten. Förklaringen till detta fenomen är flera, tidsbrist till exempel, men också att företagarna är rädda för vad en försämrad relation med politikerna kan innebära. Det är därför välkommet att en av länets mest framgångsrika företagare väljer att sticka ut hakan och kritiserar bristen på ledarskap och exekutiv förmåga i regionens ledning.

Förhoppningsvis väljer fler att träda fram. Näringslivets perspektiv behövs i debatten som annars cirkulerar kring politiska organisationer, kulturaktörer och ideella föreningar.

Efter att den svavelosande kritiken avhandlats i debattartikeln lyfter Hallström fram flera nyttiga förslag som skulle förändra Region Jämtland Härjedalen till det bättre. Ett av förslagen går ut på att leja ut driften av Östersunds sjukhus på en privat aktör. Mot detta förslag finns egentligen bara en invändning och det är ideologiska skygglappar.

Det är bevisat att privata aktörer kan sköta sjukvård på ett utmärkt sätt, till en lägre kostnad och till en högre kvalitet.

Hur kan det dessutom vara ett sämre alternativ om en privat aktör tar ute en vinst eftersom driften av sjukvården fungerar än om en politisk ledning fortsätter låna pengar till drift samtidigt som sjukvården fortsätter blöda pengar?

Väljarna röstar hellre fram samma socialdemokrater än nya duktiga politiker därför behövs privat upphandlad sjukvård. Det är inte exekutivt ansvar, kompetens och erfarenhet som är styrande värden på valdagen. I stället är det andra, för ett demokratiskt system, viktiga värden som igenkänning och ideologi.

Det är en naturlig konsekvens av att vi har ett demokratiskt system och inte ett meritbaserat system. Det är ett system med brister, men fortfarande det bästa system för beslutsfattande vi känner till. Folket vill dessutom representeras av jämlikar, annars skulle inte så många väljare rösta på Socialdemokraterna, trots att Socialdemokraterna misslyckats så kapitalt med sjukvårdspolitiken i länet. Nu får dessutom Socialdemokraterna fortsätta förstöra sjukvården tillsammans med Moderaterna, en bergsfast majoritet.

Demokratin är inte optimerad för att lyfta fram meriter.

Att upphandla sjukvården på en privat aktör är därför ett alternativ alla vinner på. Plötsligt lyfts behovet av meriter; exekutivt ansvar, kompetens och erfarenhet bort från diskussionen.

Dessutom tillförs en nyttig ansvarsfördelning mellan patient, personal och ekonomi.

Den privata aktör som sköter driften får ansvara för sjukvårdens ekonomi. Granskningen av hur personalen mår och utvecklas hanteras bäst av facket. Politikerna kan i stället gå in helhjärtat och företräda patientnyttan.

Annons