Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Halmstad är alltid hemma”

På lördagskvällen står Linnea Henriksson på Cirkustältets scen i Östersund.
Själv har hon sina rötter i halländska Halmstad, och för TT berättar hon om hembygden och platsen som formade henne.

Linnea Henriksson drömde om att bryta sig loss från sin sömniga hemstad och satsa på musiken. Det tog henne till Stockholm, dubbla soloalbum och ett P3 Guld som årets artist. Nu vill hon hylla staden som hon lämnade bakom sig.

– Halmstad är en klassisk småstad, en sådan där det sägs att det ”aldrig händer något”. Samtidigt kan den vara otroligt vacker, som Aleskogen, där vi spelade in videon till låten ”Halmstad”. Man kan gå från centrum, genom Aleskogen, rakt till en sandstrand. Om du tar armkrok med någon från stan så finns det otroligt mycket mer än att trängas på Tylösand. Jag kommer nog alltid att ha ett behov av att få kalla Halmstad hemma. Bara någon nämner staden blir min dialekt grövre: min familj finns där, mina vänner, och alla platser och händelser, både positiva och negativa, som gör att Halmstad är väldigt mycket jag.

– Jag har väl redan kommit ut som småstadspatriot nu med låten ”Halmstad”, men den började faktiskt som en kärlekslåt till min syster. Hon bor kvar i Halmstad och har ett jättefint liv där. Låten handlar om en känsla som vuxit i mig: Jag är en av dem som stack, som tidigare pratade om Halmstad, och om de som var kvar, med lite skamkänslor. En av dem som tyckte att alla borde förstå att det finns något större, att man inte ska nöja sig så lätt. Men varför skulle det vara dåligt att stanna kvar?

– Det är som när man är hemma över jul. Alla i Halmstad går ut på juldagen, och när man träffar dem som man växte upp med så pratar man först av allt om man bor kvar eller inte, som om det vore viktigare än hur man mår. Och de som bor kvar ursäktar sig: ”Jag reste en massa innan”, ”Äh, du vet jag fick jobb och så”, ”Det är bara tillfälligt”. Som om det vore fult att stanna kvar.

– Så ”Halmstad” är en kärleksförklaring till småstaden, och kanske ett förlåt för hur jag kände när jag var yngre. Det behövdes nog en sådan låt, det finns redan så många om de större städerna och alla de som drog.

• Lördag 2 augusti, Cirkus, klockan 00.30.