Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsocentral i Gäddede stoppas

Socialdemokraterna och Rättvis demokrati har satt stopp för byggplanerna på en ny hälsocentral i Gädd-ede. De vill nu att enbart ett äldreboende byggs.

Annons

Närvårdsnämnd Frostviken har dragits med ekonomiskt underskott i många år och har haft svårt att få till samordningsvinster mellan kommun och landsting. En lösning på det problemet var att sammanföra alla vårddelar under ett och samma tak i Levinsgården.

Projekteringen och upphandlingen var klar och tilldelningsbeslutet skulle postas. Men i måndags stoppades de stora byggplanerna.

Det var vid kommunstyrelsen arbetsutskott som Socialdemokraterna lyfte frågan om att bara bygga ett äldreboende i Gäddede och upprusta Forsgården. De beräknade 45 miljonerna i byggkostnad ska ändå vara kvar.

– Vi vill lyfta de pengar som hälsocentralen skulle ha kostat till att upprusta Forsgården, säger oppositionsrådet Lennart Oscarsson (S).

Han menar att det finns alldeles för många frågetecken kring hälsocentralen, både om bemanning, om längden på landstingets hyreskontrakt och vem som ska driva den.

– Lagen om fri etableringsrätt gör att vi inte vet om landstinget eller kommunen kommer driva hälsocentralen, eller om det är någon annan som vill det.

Tror ni att det kan finnas andra intressenter?

– Ja, det skulle inte förvåna mig, säger Lennart Oscarsson, som inte tror att de i så fall vill betala hyran för en nybyggd hälsocentral.

Han säger sig vara medveten om att beslutet kommer att röra upp en del känslor i Gäddede.

– Vi förstår att det kommer att väcka en viss irritation i Frostviken.

Enligt uppgift stödjer Rättvis demokrati Socialdemokraternas förslag vilket innebär att de tillsammans får en majoritet.

– Jag har inga kommentarer om det där, säger Göran Edman (RD) och hänvisar till att det formella beslutet tas i kommunstyrelsen 19 maj.

Kommunalrådet Jan-Olof Andersson (M) är bestört över den situation som nu uppstått.

– Jag är djävulskt frustrerad. Det är en hel bygd som går och väntar på den här byggnaden.

Han berättar att kommunens tekniska avdelning, pensionärernas lokala förening och personalen inom vården lagt ner mer än ett års arbete på att ta fram byggpplanerna.

– Det här är första gången någonsin som det känns som att man vill sluta med politiken. Det känns som att man bara vill packa ihop och fara hem. Bara skita i allt, säger Jan-Olof Andersson.