Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsocentraler slås ihop och stopp för stafettläkare

/
  • Presskonferens hos landstinget efter att konkreta besparingar beslutats i enighet av landstingsstyrelsen.
  • Partierna i Allansen vid landstinget har bestämt sig för att inför valet profilera sig själva var och en för sig. Men det är absolut inget som betyder att Alliansen skrotas eller att det blir skilsmässa, intygar Thomas Andersson (C).
  • Småpartierna i majoriteten, företrädda av Monalisa Norrman (V) och Anna Hildebrand (MP) försökte förgäves få in sina käpphästar, V - att ingen ska sägas upp ur den administrativa personalen, MP- att landstinget nu kommer att äga en vindkraftpark i Småland.
  • Presskonferens hos landstinget efter att konkreta besparingar beslutats i enighet av landstingsstyrelsen.
  • Christer Siwertsson (M) drog på sig irriterade kommentarer när han påstod att han visst hade berättat om sin hemliga lista.
  • Harriet Jorderud (S) ville inte att moderaterna skulle ha cred för att det nu blir stopp för stafettläkare.

När förre landstingsdirektören slutade klagade hon på att politikerna inte förmådde att ta smärtsamma besparingar. Det gjorde de i går. Då beslutade en enig landstingsstyrelse att slå ihop Odensala och Torvalla hälsocentral i höst, att utreda fler sammanslagningar och att stoppa stafettläkare i Östersund.

Annons

Så här ser de beslutade besparingarna ut:

* Från 1 juni är det stopp för att anlita stafettläkare i Östersund och dess närhet. Däremot är strävan att de ska ersättas av fast personal. Dessutom finns planeringen kvar för att ersätta stafetterna med så kallade interna stafetter; läkare som redan jobbar här och som får extra betalt för att fylla i luckor under sin kompledighet från annan tjänst.

Uppskattad besparing: 10-15 miljoner kronor.

Moderaterna hade i sitt förslag påstått att denna besparing skulle ge 40 miljoner kronor. Vart kom den summan ifrån?– Vi hade kunnat säga 30, 35 miljoner kronor eller vad som helst. Det är inte så jätteintressant. Huvudsaken är att vi upphör med något som ingen vill ha, svarade Christer Siwertsson (M) på gårdagens presskonferens.

* Stopp för viss vård. Vad denna vård är kommer att presenteras 29 maj.

* Omedelbart stopp för resor, kurser och konferenser, gäller även politiker. Försiktighet med nyanställningar. Inköp som har med kursändringen mot det nya arbetssättet lean ska inte beröras. Inte heller med medicinskt material.

* Översyn av administrationen.

Här skiljer sig synen hos politikerna. Moderaterna hoppas på uppsägningar, vänstern lovar att ingen ska behöva gå.

* Utredning av driftsformen för landstingshälsan som visat sig vara dyrare än om den hade legat på privata aktörer "på stan".

* Hälsocentralerna i Odensala och Torvalla slås ihop med start i höst. I maj besked om var den ska ligga, eventuellt gamla Försäkringskassan. Övriga hälsocentraler i Östersund med undantag för Lit och Brunflo utreds för sammanslagningar.

Summan av dessa besparingar är okänt än så länge. Än så länge saknar de prislapp.

Annons