Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsocentralerna granskas

Konkurrensverket gör en stor granskning av vårdvalssystemet i primärvåren. Myndigheten kommer också att studera Jämtlands läns landstings satsning på Vemdalsskalet.

Konkurrensverket ska på regeringens uppdrag följa upp landstingens arbete med vårdvalssystem i primärvården ur ett konkurrensperspektiv.

Konkurrensverket har noterat att företag som driver vårdcentraler gått i konkurs och i en tidigare utredning har myndigheten konstaterat att mer än hälften av landstingen driver sin egen primärvård med underskott och i några landsting går i stort sett alla vårdcentraler back, sannolikt på grund av att ersättningen är för låg i förhållande till kostnaderna.

I ett brev till Jämtlands läns landsting berättar Konkurrensverket att en kartläggning av de ekonomiska resultaten kommer att ske för samtliga vårdcentraler som ingår i vårdvalssystemet. I Jämtlands län används begreppen hälsocentral och hälsoval.

Ett syfte är att få en bild av hur vanligt det är att vårdcentraler inte klarar sig på den ersättning som betalas ut i vårdvalssystemet och om det finns mönster för vilka centraler som har sämre ekonomiska resultat än andra. Myndigheten är också intresserad av antalet listade vid respektive vårdcentral, liksom antalet läkare och i vilken grad stafettläkare anlitas.

Dessutom meddelar Konkurrensverket att myndigheten, inom ramen för uppdraget från regeringen, kommer att granska landstingets etablering av en mottagning på Vemdalsskalet.