Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsocentralerna granskas

Konkurrensverket gör en stor granskning av vårdvalssystemet i primärvåren. Myndigheten kommer också att studera Jämtlands läns landstings satsning på Vemdalsskalet.

Annons

Konkurrensverket ska på regeringens uppdrag följa upp landstingens arbete med vårdvalssystem i primärvården ur ett konkurrensperspektiv.

Konkurrensverket har noterat att företag som driver vårdcentraler gått i konkurs och i en tidigare utredning har myndigheten konstaterat att mer än hälften av landstingen driver sin egen primärvård med underskott och i några landsting går i stort sett alla vårdcentraler back, sannolikt på grund av att ersättningen är för låg i förhållande till kostnaderna.

I ett brev till Jämtlands läns landsting berättar Konkurrensverket att en kartläggning av de ekonomiska resultaten kommer att ske för samtliga vårdcentraler som ingår i vårdvalssystemet. I Jämtlands län används begreppen hälsocentral och hälsoval.

Ett syfte är att få en bild av hur vanligt det är att vårdcentraler inte klarar sig på den ersättning som betalas ut i vårdvalssystemet och om det finns mönster för vilka centraler som har sämre ekonomiska resultat än andra. Myndigheten är också intresserad av antalet listade vid respektive vårdcentral, liksom antalet läkare och i vilken grad stafettläkare anlitas.

Dessutom meddelar Konkurrensverket att myndigheten, inom ramen för uppdraget från regeringen, kommer att granska landstingets etablering av en mottagning på Vemdalsskalet.