Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Halva grejen med att trolla är att showa

Det är inte svårt att se vad Jocke Hemmingsson brinner för när man kliver in i hans rum.

På väggen hänger mängder med kort på honom tillsammans med diverse magiker, bland annat Joe Labero. Han är en av Jockes förebilder när det gäller det stora intresset; trolleriet.

Hur blir man då intresserad av att trolla? För Jockes del var det lite av en slump.

– Min lärare Åke på Sörgårdsskolan visade ett trick när jag gick i fyran och då blev jag intresserad. Så jag började lite grann, men tappade intresset efter ett tag, säger han.

Men några år senare, närmare bestämt för tre år sedan, fick Jocke en bok om trolleri i julklapp. Den låg oläst i flera månader, berättar han.

Men så på påsklovet, när han hade långtråkigt, tog han upp boken och började läsa. När han var klar läste han den igen, och igen. Efter det lossnade allting för honom.

– Jag började låna böcker på ”bibblan”, beställde rekvisita från trollerisidor på internet och övade varje dag. Efter ett halvår blev jag medlem i Jämtlands magiska förening, säger Jocke.

Där lärde han känna de lokala magikerna ”Ivan den magiske” och ”Trollkarlen Christer”.

– De har hållit på sedan de var 15 år och jag har suttit med dem i många, långa telefonsamtal. Jag har också fått en del rekvisita av dem, säger han.

I dag går Jocke i nian och tränar på sitt trollande i stort sett varje dag. Han har också hunnit uppträda på en 30-års fest och i kväll ska han uppträda tillsammans med den rikskände magikern och mentalisten Ricku Koponen.

Jocke träffade honom genom sin kusin och frågade om han inte kunde komma upp till Östersund och uppträda. Och på den vägen var det.

Vad är det som är så kul med att trolla?

– Att lura folk så att de skrattar. Sedan så lär man känna folk också, säger Jocke, som vill fortsätta att utveckla sin hobby i framtiden.

– Jag vill gå teaterlinjen på Vittra. Halva grejen med att trolla är ju att showa och spela teater, säger han.

Vad krävs för att kunna trolla då?

– Fingerfärdighet och en massa träning.

Vad är ditt favorittrick?

– Att förvandla en tjuga till en hundring.

Får man fråga hur du gör trixen?

– Nej, säger Jocke och skrattar.