Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Halva VC-truppen bor i Östersund"

Säsongens första världscuptrupp på längdskidor är historisk på många sätt för länets vidkommande:

Häften av de 18 i truppen är bosatt i Östersund

Åsarna har nytt klubbrekord med sju deltagare

Samma sak gäller för Härjedalen med tre deltagare

När det gäller Härjedalen så har vi räknat efter var deltagarna är födda. Ida Ingemarsdotter, Lars Nelson och Tiio Söderhielm tävlar alla för Åsarna, men Ida kommer från Sveg, de två andra från Funäsdalen och Bruksvallarna.

– Ett gott betyg för det arbete som en gång utförts av Janne Rawald, Göran Busk, Bror Norberg med flera, säger Lullen Hoflin, skidentusiasten från Bruksvallarna.

Bara Dalarna har fler produkter än Härjedalen, nämligen fem. Då kan man ju notera att det bor kring 25 gånger fler invånare i Dalarna än i Lilla Härjedalen där det finns lika många invånare som landskapets yta i kvadratkilometer. Två i truppen är födda i Västmanland respektive Norrbotten. Västmanlänningarna är Anna Haag och Johan Olsson, men man kan ju fundera om de inte fått sin skolning i Mora respektive Östersund. Övriga är födda i Västmanland, Västergötland, Hälsingland, Jämtland, Göteborg och Uppland.

Fördelat på klubbar kommer truppen från: Åsarna 7, Mora 4, Sollefteå 2, Piteå 2 samt Hudiksvall, Falun-Borlänge och Gellivare vardera 1.

Efter bostadsort blir det 9 från Östersund och tre från Falun. Övriga är spridda.

13-15 av de uttagna blir stommen till det svenska OS-laget, där ungefär hälften kan vara ganska säkra på sina platser om inget oförutsett inträffar. Redan uttagna är sextetten Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Johan Olsson, Marcus Hellner, Emil Jönsson (väntar med världscuppremiären) och Teodor Peterson.

Av de som inte åker i Kuusamo bör Hanna Falk kvala in i sprint, där även Simon Persson har chansen. Anders Södergren och Jens Eriksson är tänkbara i truppen. Men de nämnda måste antingen vara nödvändiga som stafettreserver eller meritera sig med individuella världscupplaceringar bland de åtta främsta. Förhoppningsvis kan Sveriges olympiska kommitté sträcka sig litet längre när det gäller resultatgränsen.

En gång i tiden kunde Skidförbundet själv ta ut och t.ex. också säga: Och så behöver vi Kalle Karlsson som femmilare. Nu är det andra tider.

Naturligtvis finns det chans till överraskningar, men efter premiären verkar steget långt för många och först måste man platsa för världscupen och sedan kvala in där.