Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvard är den siste remontryttaren

/
  • Halvard Byström, 96 år, är den siste remontryttaren från A4. Numera är det stavgång som gäller för Halvard.

En unghäst som genomgår grundläggande utbildning för att bli ridhäst kallas remont.

Annons

Remontryttare i armén blev särskilt duktiga ryttare, som red in remonter för att sedan kunna användas i armén som ridhästar.

På 1940-talet var artilleriregementet A4 i Östersund ännu inte motoriserat, utan det var ”hästkrafter” som gällde. På A4 hade man stall för arbetshästar, ridhästar och ett inhägnat område för remonter. Området som ligger ovanför nuvarande Campusområdet, kallas fortfarande för Remonthagen.

Ett sätt för unga grabbar på den tiden, att själv lösa arbetslöshetsproblemen, var att ”sno värvning”. Man sökte jobb på ett regemente, som erbjöd utbildning och senare anställning på regementet.

En av dem som tog värvning på A4 på 1930-talet var Halvard Byström, född i Hackås, numera bosatt på Aspnäs seniorboende på Frösön. 96-årige Halvard är väl den siste ännu levande remontryttaren, som numera dagligen ses stavgå på Frösödalsområdet.

Resultatlistor från ryttartävlingar, som anordnades av artilleriet, skvallrar om att Halvard var en duktig ryttare. Med sin tjänstehäst Fortuna förekommer han i topp i flera olika klasser.

Astrid och Vera Byström

Annons