Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvårs kamp mot klockan

Det är bråttom att få ut träden ur skogen. Om ett halvår är det sommar och då väntas explosion av granbarksangrepp i spåren efter stormarna Ivar och Hilde.

Ivar i mitten av december var mäktig. Hilde knappt en månad tidigare nästan lika stark. Effekterna av dem båda är inte överblickbara ännu. Men högarna av avverkningsanmälningar växer hos Skogsstyrelsen som har fått ta in extra hjälp för att hinna med.

Normalt ska det dröja sex veckor mellan en avverkningsanmälan och en avverkning. Men ansökningar om dispenser rasar nu i höjden.

– Och vi ser välvilligt på dispenser, säger Maria Strand i Bräcke.

Skogsstyrelsen har räknat ut att anmälningarna hittills ökat med 73 procent (från 290 till 503) i Jämtlands län och med 236 procent i Västernorrland jämfört med i fjol. Men Maria Strand tror att det inte är alla.

– Det fortsätter komma in massor. Först sa vi att Ivar var ungefär tre gånger större än Dagmar i skador, men vårt intryck är att det kommer att revideras uppåt ganska rejält, säger hon.

Att skogsbruket har sig själv att skylla för att träden planteras i räta rader och därför blåser omkull, finns det inga tydliga tecken på, enligt henne. I stället är det annat som avgör.

– Det handlar om gallringar mer än raka rader. Det ligger en hel del naturreservat och biotopskydd också.

Skogsstyrelsens uppfattning är att om beståndet nyss gallrats och varit "för sent" enligt råden, då är risken större att träden fälls i en storm.

– Det är klart att orörd skog står bättre, men då får man inte den industri man vill ha. Men har man gallrat och röjt i tid står den också bättre, säger konsulent Niklas Åberg.

Den stora oron är att skogsägarna inte ska hinna få ut alla sina stormfällor ur skogen innan det blir sommar. Det stora hotet är granbarkborren.

– Vi är oroliga. Vi hade ett bekämpningsområde mot granbarkborren som täcker delar av Jämtland och Västernorrland, och det har vi haft sedan innan stormen Dagmar, berättar Maria Strand.

Efter Dagmar blev det en uppgång på angreppen eftersom insekten lägger ägg i den vita innerbarken som blottas i råa vindfällen.

– Nu får granbarkborrarna oändlig påfyllnad om vi inte får bort träden. Det är viktigast att prioritera gran före tall och contorta kan man ta sist, säger Maria Strand.

------------------------

Högsta byvind (m/s) under Ivar, I, Dagmar, D och Hilde H:

Börtnan D (22) H (19) I (30).

Frösön D (34) H (29) I (33).

Hoting D (24) H (25) I (23).

Krångede D (23) H 20) I (24).

För Börtnan var detta nytt rekord.

Källa: Smhi