Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halvmiljardaffär om Libyenplaner går i lås

Det handlar om jätteaffärer för ÖFK med libyska staten. Går alla planer i lås kan den tänkta ungdomsakademin omsätta 530 miljoner kronor över fem år. Runt 10-15 procent blir förhoppningsvis kvar att använda i ÖFK:s ordinarie verksamhet.

Sporten har i omgångar skrivit om samarbetsplanerna med Libyen. När ÖFK på tisdagen samlade sin spelartrupp till upptaktsträff skingrades ytterligare dimmor om den fantastiska affären. Går allt i lås kan den tänkta akademin med libyska ungdomsspelare omsätta drygt en halv miljard kronor över fem år.

Håller budgeten hoppas ÖFK kunna tjäna 10-15 procent netto på betalningen från libyska staten. Det ger i så fall 10 miljoner kronor extra till klubbkassan per år i fem år. Inte illa för en klubb som omsätter 22 miljoner kronor brutto per säsong.

I nästa vecka åker en delegation från Östersund till Tripoli och Benghazi för att granska spelare. Från en grupp om 120 adepter ska tränaren Graham Potter o Co välja ut hälften. De kommer till Östersund i mars för nio månaders studier och skolning i fotboll.

ÖFK gör affärer direkt med libyska staten. Senast 29 januari ska första utbetalningen av pengar finnas på ÖFK:s bankkonto. Sen följer förhoppningsvis samarbetet en väl utarbetad plan som sträcker sig över 2018. Målet är att förkovra 250 libyska fotbollskillar i åldern 18-20 år i Östersund varje år. Men 2014 får utgöra en mjukstart med sextio akademideltagare.

Klubbordföranden Daniel Kindberg var mäkta stolt då han på tisdagskvällen kunde lätta på förlåten om både Libyensamarbetet och den fortsatta kultursatsning som spelartruppen ska genomföra parallellt med fotbollen. Nu ska målas tavlor, bokstavligen. Kultursatsningen 2014 handlar alltså om konst.

– Vi kan aldrig köpa oss till framgång utan måste gå andra vägar. Kultursatsningen är en sådan annorlunda stig, menar Daniel Kindberg och hävdar att fler utmaningar än fotbollen för spelartruppen kan ge både ökat mod och bättre självtillit.

Fjolårets teaterpjäs smakade mer. Därför vankas nu nya kulturella inslag.