Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamnarna: Bra av regeringen men skadan har redan skett

Att Gotland och Karlshamn efter regeringskonsultationer nu stoppar avtal med NordStream om att hyra ut hamnarna är ett välkommet besked

Lyssna på Podd72: #14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar

Uppenbart har samtalet som försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström haft med de kommunala partikamraterna haft den effekt som regeringen hoppats på. All annan utgång hade förvånat. Så här kommenterade försvarsminister Hultqvist kommunernas beslut för TT.

– Vi hade väldigt bra och seriösa och allvarliga diskussioner där vi kunde bidra med information, även sekretessbelagd, på mötet i går (tisdagen). Jag tycker att det är tillfredsställande att man nu har tagit det här steget

Läs mer: NordStream 2 spräcker europeisk enighet

Även om man kan kritisera regeringen för långsamhet i hamnfrågan så har densamma manövrerat smart, taktfullt och pragmatiskt när det tidsmässigt väl var under galgen. Och hellre sent men vattentätt och rätt, än fel som det blev förra gången vid NordStreams första ledning.

För ledarsidan, som skrev den första svenska ledaren om NordStreams andra gasledning i oktober i fjol, är beskedet en halv seger.

Att stoppa ledningen helt är dock det önskvärda. Ägaren, Gazprom, är inget vanligt bolag, utan ryska statens förlängda arm. Energi är ett vapen och med hamnarna i händer på en bolagssfär (oavsett var brevlådan sitter) med egen militärstyrka är det en onödig risk.

Nu är det bara att hoppas att regeringen arbetar tillsammans med europeiska vänner att på EU-nivå stoppa projektet som enligt den här ledarsidans uppfattning strider mot EU:s energiunion. När det gäller EU-arbetet i frågan förtjänar dock regeringen kritik för långsamhet som gjorde att man inte skrev under ett gemensam brev som bland annat Estland, Lettland, Litauen och Polen var med på.

Läs mer: "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Samtidigt ska vi inte glömma att ledningen redan har gjort skada på europeisk sammanhållning. Det är en del av Rysslands skickliga maktspel, att placera sina pjäser så att oavsett reaktivt handlingsmönster så finns det en vinst att inkassera för Kreml.

För hittills finns det inget som tyder på att NordStream, som leds av en fd stasiagent, skrotar sina planer. Bygget ska igång till sommaren, om inte EU-kommissionen säger nej. Dessutom kommer det att ske med hjälp av hamnar i Kotka och Hangö i Finland.

Att Finland och Sverige i denna fråga inte kunnat kordinera sina uppfattningar visar också att det är en bit kvar på att få ihop ländernas försvars- och säkerhetspolitiska samsyn för att agera mer samfällt när Ryssland är inblandat. Särskilt när ekonomiska intressen står på spel. Det är en dålig signal till Kreml.

Läs mer: Skönheten och odjuret är en svensk-finsk saga

Intresserad av Säkerhetspolitik och Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar